Niste Uspešni u Online Biznisu? – Evo Zbog Čega!

Last updated on March 6th, 2024 at 09:16 pm

Zašto online preduzeća propadaju? Ili bolje rečeno, zbog čega niste uspešni u online biznisu? 

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti. Postoji više faktora koji sprečavaju online preduzeća da ostvare profit ili koji dovode do konačnog pada. Ovi faktori mogu biti jednostavni – poput velike konkurencije – ili složeniji, koji uključuju nedostatak neophodnog znanja i aktivnosti internet marketinga.

U ovom tekstu ću se potruditi da vam predstavim čak 9 potencijalnih razloga zbog kojih ne uspevate da profitirate u svom online biznisu. Bavim se online poslom (tačnije blogingom i affiliate marketingom) već 7 godina i imao sam raznih situacija, dosta uspona ali i padova.

Verujem da će vam ovo moje ne tako veliko iskustvo pomoći da brže ostvarite profit i da zaobiđete početničke, najčešće greške prilikom pokretanja i vođenja online biznisa.

Neke studije su pokazale da 90% online preduzeća (biznis) propadne u prva četiri meseca rada. 

Ovo je prilično loša statistika, zar ne? Ako imate potpuno nov posao ili razmišljate o tome da ga pokrenete, verovatno želite da učinite sve što je u vašoj moći da budete među 10% koji su dugoročno uspeli. Dakle, šta možete da uradite da vaša web lokacija ili online poslovanje ne propadnu?

1. Nedostatak Osnovnog Poslovnog (Biznis) Znanja

Napredak u tehnologiji i online uslugama je olakšao skoro svakome da otvori posao na internetu. Postoje razne platforme za web lokacije i korpe za kupovinu koje vam omogućavaju da prodajete proizvode sa svoje web lokacije, a podešavanje će možda trajati samo nekoliko sati.

Ako ste upoznati sa internetom i znate nešto o HTML-u, možda ćete shvatiti da je jednostavno postaviti i upravljati prodavnicom za e-trgovinu – bez potrebe za poslovnom pozadinom.

Nažalost, nedostatak opšteg znanja o osnovnim poslovnim uslovima ili načinu poslovanja preduzeća može biti vaš pad. Ako imate uspešnu prodavnicu za e-trgovinu koja zarađuje nekoliko hiljada dolara nedeljno, ali ne znate koji su vaši operativni troškovi, možda ćete vrlo brzo ostati bez novca.

Alternativno, ako ne vodite evidenciju o profitnoj marži na proizvodima koje prodajete, ili pratite troškove prodaje koju vodite, možda preprodajete proizvode za više od onoga što je koštalo da ih kupite!

Vođenje posla nije tako jednostavno kao oduzimanje troškova od profita. Postoji mnogo faktora koji određuju da li radite sa profitom ili ne, a nesvesnost toga – ili vođenje računa o „skrivenim“ troškovima – može vrlo brzo dovesti do vašeg pada.

Dakle, pre nego što započnete svoj posao na internetu ili otvorite sajt za e-trgovinu, uverite se da imate potpuno znanje o tome kako da vodite posao.

2. Nedostatak Definisanog Poslovnog Identiteta

Pre nego što započnete biznis, trebalo bi da budete u mogućnosti da sa poverenjem odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja:

  1. Šta ja nudim?
  2. Zašto je to poželjno?
  3. Ko je moj kupac?
  4. Kako im ovo koristi?
  5. Koji su moji dugoročni ciljevi?

Ako ne možete da odgovorite na ova osnovna pitanja, ovo može predstavljati izazov za vaše poslovanje. Na primer, ako „samo prodajete stvari za koje mislite da su kul“, možda ćete biti u nevolji.

Štandovi na buvljoj pijaci mogu biti dobri, a pojedinačni oglasi proizvoda na pijacama ili veb lokacijama za aukcije će vam verovatno doneti toliki novac, ali izgradnja svog prisustva na internetu oko prodaje „kul stvari“ nije mudro. Teško je razlikovati se od drugih sajtova osim ako nemate neku temu ili svrhu.

Definišite svoj poslovni identitet tako što ćete odgovoriti na gornja pitanja. Ako ste strastveni u vezi sa potrepštinama za bebe i znate da su vaša baza kupaca buduće majke koje traže pristupačne platnene pelene i stolove za presvlačenje, trebalo bi da budete u mogućnosti da napravite atraktivan sajt sa vrlo jasnim identitetom i svrhom.

Ovo vam takođe može pomoći da napišete odličan copy web lokacije i da pravilno optimizujete svoju web lokaciju za određene ključne reči ili ključne fraze.

3. Nema Biznis (Poslovnih) Ciljeva

Da li ste uzeli u obzir poslednje pitanje iznad? Mnoga online preduzeća propadaju jer nemaju nikakve ciljeve ili očekivanja. 

Da, možda imate nejasan cilj da „zaradite novac prodajom na internetu“ ili možete očekivati da ćete biti profitabilni nudeći uslugu ili deo softvera, ali trebalo bi da imate neke vrlo specifične ciljeve osim toga. Na primer, koristeći moj primer zaliha za bebe, ovo bi mogli biti neki realni ciljevi:

  1. Zaradite 500 eura mesečno od online prodaje
  2. Prodajte 500 proizvoda platnenih pelena mesečno putem affiliate marketinga
  3. Dostignite stopu konverzije od 10% do kraja godine

Bez jednog ili više ciljeva, nećete znati čemu težite. Mnoga online poslovanja na internetu ne uspevaju jer nikada ne postavljaju ovakve ciljeve. Bez ciljeva, oni možda nemaju jasan pravac za svoje aktivnosti i možda nikada neće učiniti prave stvari da pomognu u ostvarivanju profita.

Kada postavljate ciljeve za novi posao, počnite s malim i zapamtite da budete realni. Možda ćete želeti da postavite cilj da ostvarite 25 prodaja u prvom mesecu ili da postignete određeni iznos profita. Kada se taj cilj ispuni, možete postaviti novi cilj.

4. Neučenje Važnih Veština

Čak i ako ste iskusan vlasnik preduzeća sa uobičajenom lokacijom, verovatno ćete vrlo brzo naučiti da se prodaja na internetu razlikuje od prodaje u fizičkoj prodavnici.

Kao što sam ranije spomenuo, skoro svako može pokrenuti posao na internetu, i upravo iz tog razloga je konkurencija izuzetno velika. Čak i sa brojem novih prodavnica koje propadaju, postoje glavni igrači u skoro svakom prostoru za e-trgovinu koji vam mogu pomoći da zaradite svoj novac.

Najbolji način na koji možete da naučite o vođenju online poslovanja je čitanje vodiča, članaka i postova na blogu od lidera industrije ili kompanija za internet marketing.

Ove kompanije mogu pružiti neprocenjive savete o svemu, od kreiranja nove prodavnice e-trgovine do pravilnog marketinga vašoj publici. Budite spremni da mnogo čitate i učite – i ne zaboravite da vodite beleške!

5. Teška Konkurencija

Ponekad je odgovor na pitanje „zašto online preduzeća propadaju?“ vrlo jednostavno: previše konkurencije. Pošto postoji toliko mnogo preduzeća na internetu koja prodaju iste artikle kao i vi, ili sa sličnim poslovnim modelom, može biti veoma teško razlikovati se. Ako želite da pobedite konkurenciju, morate da identifikujete njihove slabosti i iskoristite ih što je pre moguće.

Konkurencija protiv authority preduzeća može biti teška, ali nije nemoguće. Da biste uspeli, morate imati veoma dobru predstavu o tome šta rade pogrešno ili uopšte ne rade. Na primer, ako prodajete platnene pelene, možda ćete primetiti da vaš najveći konkurent nema detaljnu stranicu „kako se koristi“ na svojoj web stranici, što može frustrirati majke i oterati ih.

Ili ćete možda primetiti da su cene drugog konkurenta veoma visoke, iako je kvalitet njihovih proizvoda isti kao i vaš. Identifikovanje ovih slabosti i odgovarajuća modifikacija vašeg poslovnog modela ili taktike može vam dati prednost koja vam je potrebna da biste uspeli.

6. Websajtu Nedostaje SEO

SEO, ili optimizacija za pretraživače, ključna je komponenta svake moderne web stranice. SEO se odnosi na nekoliko načina na koje se web lokacija pravilno optimizuje da bi se bolje rangirala u rezultatima pretrage.

seo optimizacija

Neki uobičajeni načini na koje se sajt može optimizovati su sadržaj bogat ključnim rečima (kao što je tekst početne stranice ili kopija proizvoda), interne i eksterne veze i prisustvo posebnog teksta kao što su oznake naslova ili alternativni tekst na slikama.

Ako ste tek počeli da prodajete na internetu ili se bavite affiliate marketingom ili nekim drugim online biznis modelom a ne znate ništa o SEO-u, trebalo bi da provedete što je više moguće vremena učeći o tome pre nego što napravite sledeći korak.

Bez SEO strategije, može biti izuzetno teško rangirati se u pretraživačima za termine koje povezujete sa svojim poslovanjem. Na primer, ako vaše preduzeće za snabdevanje bebama ne optimizuje svoju web lokaciju za „platnene pelene“, šanse da se rangirate za to su veoma, veoma niske.

Nemojte misliti da možete da ignorišete SEO ili da se visoko rangirate u pretragama samo zato što imate prelepu web stranicu ili zaista odlične proizvode.

Čak i ako je to tek na početku, moraćete da preduzmete akciju da biste optimizovali svoju web lokaciju, izgradili linkove do nje i postavili ključne reči na svoje stranice i na druge važne lokacije. Bez znanja o SEO-u, možda ćete se, nažalost, naći među 90% preduzeća koja propadaju na internetu.

Nauči Šta Je SEO Optimizacija Uz Moj Detaljan Vodič za Početnike!

7. Nema Prisustva Na Društvenim Mrežama

Marketing vašeg poslovanja je važan deo privlačenja novih kupaca. Osim ako ne objavite reč o svojoj prodavnici ili usluzi i aktivno se promovišete na relevantnim web lokacijama ili kanalima društvenih medija, možda ćete otkriti da nemate dovoljno klijenata koji dolaze putem organske pretrage ili usmene predaje da biste održali svoje poslovanje.

Sajtovi društvenih medija kao što su Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, Instagram i drugi mogu pomoći novim kupcima da pronađu vašu web lokaciju i motivišu ih da obave kupovinu.

Na primer, ako prikačite fotografije platnenih pelena na Pinterest, a neko pretražuje sajt za „platnene pelene“, možda ćete dobiti klikove od roditelja kojima se sviđaju vaše fotografije ili žele da vide šta prodajete.

Facebook i Tvitter takođe imaju opcije ciljanog oglašavanja koje vam omogućavaju da potrošite onoliko malo ili koliko želite na oglase ili promovisane twitove.

Ako se oslanjate samo na Facebook i zaboravite na SEO, ili uveliko koristite Twitter bez istraživanja da biste utvrdili da li vaši klijenti zapravo traže informacije, možda ćete otkriti da su društveni mediji neuspešni za vas. Pokušajte da uključite društvene medije kao deo većeg marketinškog plana i nemojte se oslanjati na njih kao na jedini izvor novih obožavalaca ili kupaca.

8. Nema Originalnog i Korisnog Sadržaja (Content Is KING!)

Možda ste čuli frazu „sadržaj je kralj“, a to je definitivno tačno za online biznis. Sve više i više kupaca se oslanja na sadržaj – ne na proizvode – da bi utvrdili da li je posao vredan njihove pažnje i ulaganja.

Jedan od načina na koji možete da se izdvojite od konkurencije jeste da se ponašate kao izvor originalnog sadržaja koji je koristan ili zanimljiv potencijalnim kupcima.

Ako planirate da koristite content marketing za promociju ili dopunu svoje web lokacije, uverite se da je ono što radite originalno.

Nemojte jednostavno skidati sadržaj sa drugih sajtova ili raditi iste stvari kao vaši konkurenti. Kao što smo već razgovarali, trebalo bi da tražite načine da nadmudrite svoje konkurente. Iznad svega, sve što radite trebalo bi da bude od pomoći vašim klijentima i trebalo bi da im pruži vrednost – a ne samo da stvara ”buku”.

9. Nedostatak Održavanja

Nakon što vaša web lokacija bude pokrenuta i radi, možda mislite da je vaš posao završen. Ali nije tako jednostavno.

Internet trendovi i tehnologije se stalno menjaju, a vašoj web lokaciji je potrebno redovno održavanje kako bi izgledala i radila u najboljem redu.

Redovno ažuriranje vašeg sajta osigurava da klijentima pružate ažurne informacije o vašim proizvodima i uslugama i može vas pozicionirati kao lidera u vašoj industriji. Bez redovnog održavanja sajta, rizikujete da izgubite svoje najbolje rangiranje u rezultatima pretrage, a konkurenti će iskoristiti priliku da vas prestignu.

Par Reči za Kraj

Kada ste došli na ovu stranicu, verovatno ste se pitali „zašto online preduzeća propadaju?“ Nadam se da su vam sve informacije i saveti koje sam dao bili od pomoći.

Sa ovim informacijama u ruci, verujem da možete da preduzmete sledeće korake kako biste svoje poslovanje učinili uspešnim na internetu.

Samo zapamtite da me uvek možete kontaktirati ako vam je potrebna podrška proverenog partnera za internet marketing.

Na linku ispod načite kako da pokrenete svoj online biznis već danas uz pomoć bloginga i affiliate marketinga!

Ostvari #Pasivnu Zaradu Na Internetu Uz Moju Br.1 Preporuku! Klikni Ovde!

Leave a Comment