Koliko Košta Izrada Sajta U 2024? – Sve Što Trebaš Da Znaš!

Last updated on March 6th, 2024 at 08:57 pm

Koliko košta izrada sajta u 2024. Iako se koliko košta izgradnja web lokacije umnogome razlikuje u zavisnosti od toga koje platforme i dodatke odaberete da koristite, osnovna WordPress web lokacija koja se samostalno hostuje može koštati samo 115 dolara godišnje.

Međutim, teško je staviti oznaku cene na sajtu, jer to zavisi od vašeg budžeta i ciljeva koje ste postavili za svoje poslovanje.

Uz to, u ovom članku ću vam pokazati koliko košta izgradnja sajta od nule i koje alate možete koristiti da ostanete na budžetu, a da pritom napravite prostor za rast.

Hajde da počnemo.

Koji Alati Će Vam Trebati Da Napravite Sajt?

Kada je u pitanju kreiranje sajta, ne morate da angažujete profesionalne web dizajnere i programere sa tehničkim znanjem.

Na internetu je dostupno mnogo alata koje možete koristiti da lako napravite svoj sajt.

Međutim, ako ne izaberete prave alate, potrošićete novac na stvari koje vam nisu potrebne.

Zato sam sastavio listu alata i njihovih cena da bih vam pomogao da izračunate koliko košta izrada sajta.

Evo 3 stvari koje će vam trebati bez obzira na vrstu sajta koji pravite:

 • Ime domena
 • Website builder
 • Web hosting

Ime Domena

Ime domena je web adresa vašeg sajta koju korisnici upisuju u svoje pregledače, kao što su tvojdomen.com ili recimo na primer moj domen onlinezaradaodkuce.com.

To je takođe URL koji se pojavljuje u rezultatima pretrage kada ljudi potraže vaš sajt.

Kada izaberete ime domena, vreme je da ga registrujete (kupite ga).

Kada birate ime domena, važno je da izaberete i prave ekstenzije, kao što su .com, .org, .co ili .net.

Većina sajtova bira da koristi .com ili .org.

I zapamtite, pošto registracija vašeg imena domena traje godinu dana (ili koliko god da je kupite), moraćete da je obnovite.

Morate zapamtiti da obnovite ime svog domena jer ako mu dozvolite da istekne, neko drugi bi ga mogao kupiti.

Website Builder

Nakon odabira i kupovine imena domena, vreme je da koristite website builder za kreiranje sajta.

Nije važno da li ste početnik ili stručnjak sa mnoštvom iskustva – korišćenje kreatora sajtova čini super lakim kreiranje web stranice.

Korišćenje kreatora sajtova nudi mnoge mogućnosti prilagođavanja i omogućava vam da napravite sajt koji izgleda i funkcioniše onako kako želite. Takođe pomaže da dodate važne funkcije kao što su dodaci i SEO oznake.

Postoje različiti kreatori web sajtova koje možete da koristite:

WordPress.org – WordPress je otvorenog koda, 100% besplatan, a sve što vam treba je domen i web hosting da biste započeli.

Preporučujem vam da koristite WordPress jer je veoma jednostavan za korišćenje, pokreće više od 40% svih sajtova na internetu i daje vam potpunu kontrolu nad vašom web lokacijom.

Treba vam e-trgovina? Koristite WordPress i WooCommerce ili Easy Digital Downloads da napravite neverovatan sajt za e-trgovinu koji će vam pomoći da postignete svoje poslovne ciljeve.

Shopify – Shopify je dobra opcija za izgradnju web stranice za e-trgovinu. Nudi atraktivne teme (besplatne i plaćene), jednostavan interfejs za postavljanje izloga i korpe za kupovinu i lako upravljanje vašom prodavnicom.

Web.com je jedan od originalnih i najpopularnijih kreatora sajtova za male biznise. Od 1999. godine pomogli su 3 miliona kupaca da naprave web lokaciju po veoma niskoj ceni.

Dolazi sa intuitivnim alatom za pravljenje gotovih šablona web lokacija da biste brzo započeli.

Postoji mnogo drugih opcija koje možete proveriti, uključujući Squarespace, BigCommerce i Wix.

Ipak, svakako preporučujem WordPress kao prvi izbor!

Web Hosting

Veliki deo troškova izgradnje sajta je vaša usluga web hostinga. Web hosting je mesto gde čuvate sve svoje slike, video zapise, datoteke i drugi sadržaj sajta. Zamislite ga kao dom za svoj sajt.

Recimo da korisnik želi da vidi vaš sajt i unese ime domena u pretraživač. Korisnik se zatim usmerava ka serveru za web hosting, gde se čuva sav sadržaj vaše web stranice.

Osim toga, putem internetske veze web hostinga vaš sajt je dostupan korisnicima danonoćno i svako može da mu pristupi sa bilo kog mesta.

Kada pravite svoj sajt, naići ćete na različite vrste usluga web hostinga. To uključuje (shared) deljeni hosting, upravljani hosting, hosting u oblaku i još mnogo toga.

Dakle, koji tip web hostinga treba da izaberete? Hajde da pogledamo najčešće vrste.

Shared Hosting

Deljeni hosting je mesto gde vaš sajt deli web server sa mnogim drugim web lokacijama. To možete zamisliti kao iznajmljivanje stana u zgradi.

Prednost korišćenja deljenog hostinga je u tome što je pristupačno i veoma lako upravljati vašom veb lokacijom, domenom i imejlovima.

Ako imate mali biznis, lični blog ili web lokaciju sa malim prometom, deljeni hosting je odličan za početak.

Sa druge strane, deljeni hosting obično nije tako brz ili bezbedan kao upravljani hosting.

Možda ćete imati zastoje na sajtu sa nekim deljenim hosting uslugama i stranicama koje se sporo učitavaju zbog sporog vremena odgovora servera.

Bezbednosne funkcije takođe nisu uvek super jake, jer bezbednosna greška na drugoj web lokaciji može da nanese štetu i vašoj web lokaciji.

Međutim, nisu sve usluge zajedničkog hostinga loše. Evo nekoliko dobrih:

Wealthy Affiliate Hosting – Moja Br.1 Preporuka

Wealthy Affiliate hosting se često preporučuje zbog nekoliko ključnih prednosti:

 1. Integrisana obrazovna platforma: Jedan od glavnih razloga za preporuku Wealthy Affiliate hostinga je njihov fokus na obrazovanje i obuku. Pružaju obimne resurse i vodiče koji su posebno korisni za početnike u svetu online poslovanja.
 2. Sve-u-jednom rešenje: Wealthy Affiliate nudi kombinaciju hostinga, obrazovanja, alata za izradu sajta i podrške zajednice. Ovo je idealno za one koji žele sve na jednom mestu.
 3. Podrška zajednice: Platforma ima veliku i aktivnu zajednicu korisnika. To omogućava korisnicima da dobiju brz odgovor na svoja pitanja, razmene iskustva i savete, što može biti izuzetno korisno, posebno za one koji su novi u online poslovanju.
 4. Pristupačnost: Cena njihovih usluga često se smatra pristupačnom u odnosu na vrednost koju nude, što ih čini privlačnim za mnoge, posebno za one koji tek započinju s malim budžetom.
 5. SEO alati i analitika: Wealthy Affiliate pruža pristup raznim alatima za optimizaciju za pretraživače (SEO) i analitičkim alatima koji mogu pomoći u poboljšanju vidljivosti i performansi web stranica.
 6. Dobro upravljanje sigurnošću: Hosting platforma ima dobar ugled kada je reč o sigurnosti web stranica, što je ključno u današnjem digitalnom svetu.

Sve ove prednosti čine Wealthy Affiliate popularnim izborom, posebno za one koji su novi u svetu online poslovanja i žele pouzdanu platformu koja nudi obrazovanje, podršku i alate za uspeh.

Šta Dobijaš uz Wealthy Affiliate Hosting?

Wealthy Affiliate hosting nudi niz specifičnih prednosti i funkcija za vaš sajt, uključujući:

 1. Pouzdan Hosting: Vaš sajt će biti hostovan na pouzdanim serverima, što osigurava visok nivo dostupnosti i minimalno vreme prekida.
 2. Brzina Učitavanja Stranice: Optimizacija za brze brzine učitavanja, što je ključno za SEO i korisničko iskustvo.
 3. Sigurnost i Zaštita: Napredne funkcije sigurnosti, uključujući zaštitu od hakovanja i redovne sigurnosne kopije, štite vašu web stranicu od spoljnih pretnji.
 4. Podrška za WordPress: Lakša integracija i upravljanje WordPress stranicama, što uključuje jednostavno instaliranje i upravljanje.
 5. SEO Alati: Pristup alatima koji vam pomažu da optimizujete vašu web stranicu za bolje rangiranje na pretraživačima.
 6. Email Hosting: Mogućnost kreiranja profesionalnih email adresa povezanih sa vašom domenom.
 7. Analitički Alati: Alati koji vam omogućuju da pratite posetioce i analizirate performanse vaše web stranice.
 8. Podrška Korisnicima: Dostupna korisnička podrška za tehnička pitanja i pomoć u vezi sa hostingom.
 9. Edukativni Resursi: Pristup obrazovnim materijalima koji vam mogu pomoći da unapredite svoju web stranicu i svoje veštine u online poslovanju.
 10. Zajednica Korisnika: Mogućnost umrežavanja i učenja od drugih članova zajednice Wealthy Affiliate.

Ove karakteristike čine Wealthy Affiliate hosting atraktivnim izborom za vlasnike web stranica koji traže stabilan, siguran i korisnički orijentisan web hosting, posebno onih koji su fokusirani na rast i optimizaciju svoje online prisutnosti.

Sve o Wealthy Affiliate platformi možeš saznati na linku ispod, uverećeš se i sam zbog čega je ova platforma moja Br.1 preporuka za tebe kada je reč o izradi sajta i naravno, zaradu novca na internetu.

Pasivna Zarada Na Internetu – Klikni Ovde Za Više Informacija!

Planirajte i Procenite Cenu Izrade Sajta

Pre nego što krenete u kreiranje sajta, važno je da isplanirate proces na osnovu svojih ciljeva, inače ćete rizikovati preveliku potrošnju.

Evo nekoliko pitanja koja treba da postavite pre nego što počnete da biste mogli da procenite koliko će koštati izradasajta za vas:

1. Koje karakteristike su vam potrebne?

Važno je da znate funkcije koje želite na svojom sajtu. Predlažem da ih zapišete jer vam pomažu da identifikujete stvarne troškove.

Neke funkcije mogu zahtevati premium dodatak, a druge će možda morati da prođu kroz proces razvoja. Zbog toga, ako imate spremnu listu funkcija, možete dati prioritet onima koje su važne i uštedeti troškove.

Razmislite o funkcijama kao što su:

 • Početne stranice (Landing Page)
 • Video pozadine
 • Iskačući prozori za pravljenje liste e-pošte
 • Napredni, prilagođeni obrasci
 • Integracija društvenih medija
 • Kalendari događaja

2. Da li treba da angažujete profesionalnog dizajnera ili da koristite unapred napravljenu temu?

Najbrži i najlakši način za početak je korišćenje unapred napravljene teme. Postoji mnogo tema koje nude različiti graditelji (builder-i) sajtova koje će pomoći u uštedi troškova.

Ali ako želite da vaš sajt izgleda i radi na određeni način, zapamtite da troškovi dizajna i razvoja web stranice mogu biti izuzetno visoki, posebno ako se odlučite za web lokaciju napravljenu po meri.

Moraćete da angažujete profesionalca da razvije prilagođenu web lokaciju koja radi onako kako želite. Prosečna cena angažovanja profesionalnog web programera može da varira između 20 i 100 dolara po satu.

3. Da li imate dovoljno budžeta za početak?

Nakon što navedete funkcije koje želite, odlučite koji su vam vrhunski dodaci potrebni i završite dizajn web stranice, vreme je da još jednom proverite svoj budžet.

Mnogi projekti web lokacija propadaju jer previše troše i premašuju planirani budžet. Zato je važno da navedete svoje troškove i uverite se da ostajete u okviru svog budžeta.

Kada odgovorite na ova pitanja, vreme je da napravite sajt.

Koliko Košta Izrada Sajta Za Mali Biznis? (Najčešći Slučaj)

Izrada jednostavnog sajta za mali biznis može vas koštati između 100 i 500 dolara. Ali ovaj trošak bi mogao da se poveća u zavisnosti od vaših ciljeva.

Sajt napravljen po meri sa puno funkcija može koštati čak 1.000 dolara ili više.

Da biste započeli sa sajtom za svoje poslovanje, trebaće vam ime domena i web hosting.

Cena domena je obično oko 14,99 dolara godišnje, a web hosting je oko 7,99 dolara mesečno.

Sastavite ih zajedno i gledate na 110,87 dolara godišnje kao ukupni trošak za pravljenje sajta.

Saveti Za Izbegavanje Preplaćivanja Prilikom Izrade Sajta

Trošenje novca tokom pravljenja sajta je veoma lako i može dovesti do propasti vaše web lokacije čak i pre nego što počne. Zato je važno da ostanete u okviru svog budžeta.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

Počnite od malog, a zatim proširite svoj sajt Koristite besplatne teme i dodatke da biste započeli i kasnije potrošili na premium stvari kako vaš sajt bude veći.

Ostanite u okviru svog budžeta dajući prioritet važnim funkcijama.

Lako vas je privući funkcija koju ste videli na drugom sajtu, a zatim potrošiti novac na troškove razvoja web stranice, samo da biste otkrili da nema koristi.

Optimizujte svoj sajt za odlično korisničko iskustvo. Bez obzira koliko je mala vaša web lokacija, uverite se da radi brzo i glatko na svim vrstama uređaja.

I to je to!

Koliko košta izrada sajta? Nadam se da sam odgovorio na to pitanje i da vam se dopao tekst.

I ne zaboravite da me pratite na Facebooku i YouTube-u za još korisnijih tutorijala i edukativnog materijala u oblasti online biznisa i online zarade.

Nauči Kako Do Pasivne Zarade Na Internetu – Klikni Ovde!

Leave a Comment