Koliko Često Objavljivati Tekst na Sajtu? (Za Odličan SEO!)

Last updated on March 6th, 2024 at 08:59 pm

Postoji direktna korelacija između učestalosti blogovanja i odgovarajućeg generisanja potencijalnih klijenata na sajtu kroz organski saobraćaj.

Koliko često objavljujete na svom blogu je bitno, posebno ako želite da se rangirate u pretraživačima, poboljšate SEO ili generišete potencijalne klijente na internetu.

Retko je danas videti sajt koji previše bloguje.

Šanse su da bi vaš sajt mogao da koristi češće postove na blogu, posebno ako vaši konkurenti objavljuju mnogo češće od vas.

U stvari, većina sajtova bi trebalo da češće objavljuje blogove. Ali koji tempo je dobar za učestalost objavljivanja?

Postoji Li Idealna Učestalost Postova Na Blogu?

Kada je u pitanju učestalost blogovanja, važno je uspostaviti ravnotežu između doslednosti i kvaliteta.

Iako svakodnevno objavljivanje može biti naporno i za vas i za vašu publiku, retko objavljivanje može otežati održavanje dosledne čitalačke publike.

Slatka sredina za većinu blogera je objavljivanje dva do tri puta nedeljno, sa fokusom na visokokvalitetan, informativan sadržaj koji pruža vrednost vašim čitaocima.

Imajte na umu da učestalost vašeg blogovanja može da varira u zavisnosti od vaše industrije, niše i publike. Eksperimentišite sa različitim rasporedima objavljivanja da biste pronašli ono što najbolje odgovara vama i vašim čitaocima.

Pored toga, možete pitati i:

 • Koliko često treba da blogujete za svoju ciljnu publiku?
 • Koliko često biste trebali blogati za svoje postojeće klijente i pretplatnike?
 • Koliko često treba da blogujete za SEO?

Odgovor je: “Zavisi!”

 • Da li vodite mali sajt koji tek počinje?
 • Da li vodite veći sajt, ali slučajno radite sami ili kao deo veoma malog tima?

Ako nemate puno resursa, biće vam dobro da objavite barem jednom nedeljno.

Objavljivanje češće od toga, iako je potencijalno korisno, ali može opteretiti vaše resurse.

Vraćamo se na debatu o kvalitetu i kvantitetu; prema Guglu, u ovom slučaju kvalitet pobeđuje.

Objavljujte jednom ili dva puta svake nedelje.

Wealthy Affiliate – Put Do Pasivne Online Zarade Klikni OVde!

Koliki Je Životni Vek Jednog Blog Post-a?

Razuman način da započnete diskusiju o tome koliko često treba da pišete tekstove i objavljujete jeste da shvatite koliko dugo će prosečan post na blogu ostati svež i relevantan, što znači koliko dugo će nastaviti da privlači čitaoce i da se deli na drugim blogovima i raznim društvenim mrežama, kanala.

U proseku, postovi na blogu imaju životni vek od 2 do 3 godine. U nekim slučajevima može biti i duže. Uporedite ovo sa prosečnim životom od 3 sata za Facebook objavu i 2 sata za prosečni Twiter tvit.

Pouka je jednostavna: ako imate samo ograničenu količinu slobodnog vremena za rad, potrošite ga na nešto što će vam najviše koristiti najduže. Ovo znači blogovanje.

Mnogi od najdugovečnijih postova na blogu su napisani o „evergreen“ temama.

Evergreen se jednostavno odnosi na marketing sadržaja koji nikada ne izlazi iz mode ili postaje zastareo. Sve dok vaš sadržaj ostaje relevantan za termin za pretragu, Google može nastaviti da rangira vaš post na neodređeno vreme.

Čak i marketing sadržaja koji nije evergreen može da dobije novi život tako što ćete odraditi update na svoju objavu sa ažuriranim informacijama i svežom, ažurnom statistikom i najnovijim razvojem.

Istina je da jedan post na blogu koji pruža vredan sadržaj može da obezbedi redovan, kvalitetan organski saobraćaj tokom veoma dugog perioda.

Ovo naglašava potrebu za konstantnim stvaranjem contenta. Jedna početna investicija može doneti dividende mesecima i godinama.

Doslednost Blogovanja Je Još Važnija Od Učestalosti Blogovanja

Broj jedan na dnevnom redu vašeg blogovanja treba da bude vaša posvećenost redovnom objavljivanju postova bez obzira na sve.

Ovo je kritično jer će mnogi vaši redovni čitaoci blogova tražiti nove postove od vas, a kada ih ne pronađu, pretpostaviće da vam vaš blog nije toliko važan i brzo će izgubiti interesovanje.

Doslednost objavljivanja se takođe primenjuje na određene dane u nedelji kada objavljujete novi sadržaj. Ako počnete da objavljujete svakog ponedeljka i četvrtka, morate da nastavite da objavljujete svakog ponedeljka i četvrtka. Da, zaista je toliko važno.

Najbolji način da organizujete i pojednostavite objavljivanje na blogu je uređivački kalendar. Možete početi sa malim, ako želite, kreiranjem liste tema bloga za narednih 30 dana.

Obavezno uključite sezonske teme ako je prikladno za vaš blog. Jedan sjajan izvor relevantnih tema bloga su vaši trenutni klijenti; uzmite u obzir najčešća pitanja koja dobijate o svom proizvodu ili industriji i napišite post o njima.

Koristite često postavljana pitanja (FAQ) koja dolaze od klijenata da biste bili u centru ideja o temama vašeg bloga.

Ako ste zabrinuti da biste mogli da se pridržavate svog rasporeda objavljivanja, pronađite nekoga u svojoj organizaciji koji to može.

Ili pogledajte da svoje SEO postove na blogu prepustite pouzdanom piscu.

Tok Sadržaja Pisanja Bloga

Jedna stvar koju je Google odlučio da promoviše poslednjih godina je ideja vrednosti za korisnika. Analizira vrednost kroz niz faktora, ali jedan od preovlađujućih faktora je prisustvo kvalitetnog marketinga sadržaja.

Ako vaš sajt ima veliki broj vrednih članaka, korisnici će ga posetiti, pregledati te članke i ostati tu zbog vrednosti og teksta.

U poređenju sa sajtom sa vrlo malo sadržaja, jasno je koji sajt je vredniji prosečnom korisniku.

Međutim, ne možete jednostavno izbaciti stotine korisnih stranica i nadati se da će ih Google računati kao biblioteku kvalitetnog sadržaja.

Google takođe gleda na datum objavljivanja svakog dela sadržaja.

Stariji sadržaj je često relevantan za starije situacije ili povezan sa starijim vestima. Situacije se menjaju i vesti zastarevaju; stariji sadržaj gubi vrednost.

Neki delovi sadržaja su označeni kao Evergreen – to jest, sadržaj koji ostaje vredan tokom meseci i godina – ali većina sadržaja se ne kvalifikuje za ovu oznaku.

Prikladno, Google podstiče sajtove da obezbeđuju stalan tok vrednosti.

Redovno objavljivanje sadržaja, povezivanje sa drugim nedavno postavljenim sadržajem na drugim sajtovima i ažuriranje vašeg starijeg sadržaja su važni pokazatelji vrednosti.

Kao što Google kaže, razvijajte svoju strategiju sadržaja za korisnike, a ne za pretraživače.

Šta Se Računa Kao Visokokvalitetni Marketing Sadržaja? (Content Marketing)

Sada kada znate da je stalan tok kvalitetnog sadržaja ključan za uspešan SEO, morate sebi da postavite sledeće logično pitanje.

Šta se smatra visokokvalitetnim sadržajem?

Srećom, Google je postavio niz pitanja gde se vi kao kreatori sasdržaja trebate zapitati. Izađite iz svojih obaveza kao pisca i pogledajte svoj sadržaj iz ugla korisnika.

 • Da li su informacije u vašem delu sadržaja pouzdane?
 • Da li je autor ovog sadržaja stručnjak ili upućeni entuzijasta?
 • Da li je sajt prepun duplikata ili na drugi način ne-jedinstvenih članaka? tj. da li izgleda kao da je jedan deo sadržaja okretan nekoliko puta da bi se podudarao sa određenim različitim ključnim rečima?
 • Da li bi vam bilo prijatno da koristite svoju kreditnu karticu za kupovinu nečega preko ovog sajta?
 • Da li je članak bez grešaka?
 • Da li je sadržaj dizajniran tako da odgovara onome što korisnici žele da znaju?
 • Da li je sadržaj članka originalan ili je preveden od drugih autoriteta?
 • Da li biste označili članak za buduću upotrebu ili preporuku prijatelju?
 • Ima li previše oglasa na stranici?

Ova pitanja, zajedno sa još 14, mogu se naći na zvaničnom blogu Google Webmaster Central. Trebalo bi da vam pomognu da odredite šta se smatra visokokvalitetnim, a šta može biti označeno kao loš kvalitet ili neželjena pošta.

Često Ažurirajte Svoje Postove Na Blogu

Postoji velika šansa da vaš početni post na blogu nije u potpunosti optimizovan za pretragu, posebno u poređenju sa vašom konkurencijom.

Kao takvo, povećanje vašeg ukupnog SEO-a i organskog saobraćaja sa pretraživača zahtevaće redovna ažuriranja starijih postova na blogu:

 • Ažuriranje postova na blogu obično zahteva nešto od sledećeg:
 • Dodavanje proširenog sadržaja, uključujući veći broj reči vašim objavama
 • Fokus na ključne reči, ubacite ih više tokom celog teksta
 • Ažuriranje broja pasusa (razdvojite svoj sadržaj na svarljivije delove)
 • Ažuriranje oznaka zaglavlja (h1, h2, h3, h4, h5 i h6)

Par Reči Za Kraj i Moja Br.1 Preporuka Za Tebe

Kroz ovaj blog post, razmotrili smo vitalnu ulogu učestalosti i kvaliteta sadržaja u SEO strategijama. Međutim, stvaranje uspešnog online prisustva zahteva više od samo redovnog blogovanja; potreban vam je pouzdan partner u digitalnom svetu.

Upravo tu Wealthy Affiliate preuzima glavnu ulogu.

Wealthy Affiliate nije samo platforma; to je ekosistem koji nudi sveobuhvatne alate, resurse i zajednicu za podršku vašem online biznisu.

Bez obzira da li ste početnik ili iskusni bloger, Wealthy Affiliate pruža prilagodljive resurse koji odgovaraju vašim potrebama – od izgradnje sajta do naprednih SEO tehnika.

Osim toga, jedan od najvećih aduta Wealthy Affiliate je njihova posvećena zajednica. Razmena iskustava, saveta i trikova sa drugim članovima može biti neprocenjiva za rast i razvoj vašeg online biznisa.

Ova interakcija sa zajednicom vam omogućava da ostanete u toku sa najnovijim trendovima u digitalnom marketingu, što je ključno u dinamičnom svetu interneta.

Na slikama ispod možete videti neke od mojih zarada koje ostvarujem zahvaljujući Wealthy Affiliate platformi.

Preporučujem da kliknete na lik ispod i saznate sve o ovoj neverovatnoj platformi koja je promenila moj život kada je reč o zaradi na internetu.

Wealthy Affiliate – Put Do Pasivne Online Zarade Klikni OVde!

Leave a Comment