Šta je Link Building i Zašto Je Bitan? – Sve Što Nisi Znao!

Last updated on March 6th, 2024 at 09:20 pm

Dok su SEO i izgradnja linkova (link building) uvek išli ruku pod ruku, važnost izgradnje visokokvalitetnih linkova nikada nije bila faktor višeg rangiranja.

Često je jedini razlog zbog kojeg se jedna stranica rangira više od konkurentske, tako da je od suštinskog značaja da razumete važnost izgradnje linkova kao dela visokokvalitetne SEO kampanje da biste se takmičili za vidljivost na internetu i veze do vašeg sajta/bloga.

Bilo da ste novi u izgradnji linkova ili već neko vreme gradite povratne veze, ovaj članak je kreiran da vam pomogne da razumete šta je link building, njegovu važnost, tipove veza/linova i kako izgradnja linkova može da koristi vašem poslovanju.

Šta Je Link Building?

Izgradnja linkova ili link building je jednostavno proces pravljenja hiperlinkova sa drugih web lokacija na vaše. Pretraživači indeksiraju linkove između pojedinačnih stranica na vašem sajtu i linkove između celih web lokacija kako bi utvrdili šta se smatra dobrim linkom.

Šta je link building

Link ka vašoj web lokaciji šalje Google-u signal da je vaša web lokacija kvalitetan resurs na tu temu, vredan čitanja. Sajtovi sa više povratnih veza obično zarađuju viši rang od Google-a. SEO masjtori to često nazivaju „link juice“.

Postoji mnogo vrsta tehnika izgradnje linkova koje možete da koristite, i iako se sve razlikuju po težini i složenosti, izgradnja linkova je jedan od dugotrajnih delova posla SEO-a. I nisu sve veze stvorene jednake. Na primer, veza sa Wikipedie recimo će vam biti mnogo vrednija od one sa web lokacije nepoznatog blogera o putovanjima.

Zašto Je Izgradnja Linkova Bitna Za SEO?

Izgradnja linkova je važan deo SEO usluga jer pomaže pretraživačima (Google-u) da otkriju nove web stranice i određuju koje stranice treba da budu bolje rangirane u SERP-ovima to jest u rezultatima pretrage.

Google kaže o izgradnji linkova:

„Uopšteno govoreći, webmasteri mogu da poboljšaju rang svojih sajtova stvaranjem visokokvalitetnih sajtova koje će korisnici želeti da koriste i dele.“

To znači da kada koristite strategije za pravljenje linkova, vaš fokus treba da bude na zarađivanju linkova jer ste kreirali odličan sadržaj koji vaši korisnici žele da dele – ne samo izgradnju linkova za pretraživače.

Izgradnja linkova je jedan od najvažnijih faktora rangiranja za Google, pored:

 • SEO na stranici i optimizacija sadržaja, dakle On-Page SEO
 • Poverenje i autoritet web stranice
 • Brzina učitavanja sajta
 • Pogodnost za mobilne uređaje, bitno je da je sajt Mobile-Friendly
 • Elementi korisničkog iskustva

Dobre Strategije SEO-a VS Loše Strategije SEO-a

Kada je u pitanju izgradnja linkova, postoji pravi i pogrešan način. Za dugoročnu održivost i učinak vašeg sajta, vaša taktika izgradnje linkova treba da se sprovodi prirodno i da sledite smernice webmastera koje je postavio Google.

Dobre strategije ili ”white hat SEO” je proces korišćenja taktike organske izgradnje linkova za poboljšanje vaše vidljivosti na Google-u u rezultatima pretrage. Ove tehnike dobijaju veliki plus od Google-a, ali obično zahtevaju više vremena od onih loših tehnika ili ”black hat SEO”.

White hat SEO tehnike mogu uključivati:

 • Gostovanje ili Guest Posting
 • Promovisanje vašeg sadržaja
 • Kreiranje infografike
 • Izgradnja online odnosa
 • Komentarišući autoritativne blogove i postove na blogu
 • Korišćenje internih linkova

Black hat SEO metode su neetičke prakse koje pomažu da se vaš sajt rangira u pretraživačima.

Google generalno ne gleda na ove metode, i u stvari, ako Google utvrdi da vaše tehnike krše njihove smernice za kvalitet, vaš sajt bi mogao da dobije ručnu kaznu.

Ovo vas može koštati teško zarađenog rangiranja i trebaće vam mnogo vremena da uklonite i vratite SEO performanse na pravi put. Black hat SEO tehnike uključuju:

 • Skrivene veze
 • Šeme veza
 • Spamovanje ključnih reči
 • Automatski generisani sadržaj
 • Zloupotreba strukturiranih podataka
 • i u osnovi bilo šta zlonamerno ili neželjeno

Dakle ako želimo da se naš sajt rangira visoko na Google-u a saimim tim i zaradi nam novac neophodno je da koristimo samo i isključivo White hat tehnike. Verujte da ne vredi ni pokušavati baviti se ”crnim” tehnikama jer u tom slučaju ste automatski osuđeni na propast.

Follow vs Dofollow Linkovi

Atributi se mogu dodati linkovima koje govore Google-ovom popisu da „prebroji“ ovu vezu, oni se zovu „prati“ ili „doprati“ veze. Veze za praćenje su glas poverenja za Google.

Postoji i „nofollow“ atribut koji se ponekad može primeniti.

Nofollow govori Google-u da ne prosleđuje nikakav PageRank, ili „sok linkova“ na ovu vezu. U suštini, govorite Google-u da ne veruje ovom linku i da je ne treba uzeti u obzir u vašem profilu povratne veze.

Zašto biste mogli da koristite nofollow? Oni su zapravo korisniji nego što biste očekivali. Nofollos omogućava veb lokacijama da steknu potpunu kontrolu nad vezama koje se dodaju na njegove stranice.

Sećate se taktike Black hat SEO koju smo spomenuli? Pa, u vremenima pre nofollow atributa, neželjene SEO tehnike su bile uzele maha, sa SEO masjtorima koji su pokušavali da veštački poboljšaju svoje web stranice. Sa uvođenjem nofollow-a, većina pošiljalaca neželjene pošte neće se truditi da objavljuje nerelevantne veze jer znaju da neće dobiti link za „follow“.

Iako još uvek vidite neželjene komentare na blogovima i websajtove, to je definitivno umanjilo praksu i oslabilo efekat koji ima na autoritativnije websajtove.

Možda se pitate gde pripadaju ove „nofollow“ veze. Nofollov veze se mogu koristiti u:

 • Blog komentarima
 • Forumi
 • Yahoo! Odgovori
 • Wiki stranice, kao što je Wikipedija

Ovo su tipovi mesta na kojima korisnici mogu slobodno da postavljaju i dodaju linkove.

Pošto nije praktično moderirati svaki neželjeni link, možete odabrati da dodate „nofollow“ svim vezama koje postavljaju drugi korisnici, međutim, ovo je na diskreciji web lokacije. Na primer, možete izabrati da nagradite korisnika koji redovno učestvuje u vašoj diskusiji.

Kako Link Building Može Pomoći Online Biznisu?

Kao što smo već raspravljali, važnost linkova utiče na rangiranje na pretraživačima. Način na koji smo komunicirali i koristili izgradnju linkova se menjao tokom godina, ali i dalje ostaje kamen temeljac svake SEO strategije.

Osim prednosti za vaš SEO učinak, izgradnja linkova može pomoći u izgradnji vašeg poslovanja ili brenda uz mnoge druge značajne prednosti.

Izgradnja Brenda

Izgradnja linkova, kada se uradi kako treba, može pomoći u izgradnji vašeg brenda i uspostavljanju autoriteta u vašoj industriji.

Želite da vaš brend bude na čelu vaše industrije – content marketing tehnike koje uključuju kreiranje visokokvalitetnog sadržaja i objavljivanje gostiju (guest post) mogu vam pomoći u tome.

Pokazivanje stručnosti vaše kompanije može mnogo doprineti izgradnji brenda, a kao autoritativan glas bićete poznati po onome što objavljujete u industriji, dok ćete biti nagrađeni autoritativnim ulaznim linkovima.

Referalni Saobraćaj (Traffic)

Dobar link sa veoma posećenog websajta ne samo da vam donosi „sok linkova“, već može dovesti i do povećanja saobraćaja. Ako se povezujete sa sajtovima koji su relevantni sa vašim sajtom, velike su šanse da je i njihov saobraćaj relevantan.

Ovo se ne odnosi samo na sajtove sa velikim prometom – često je mala, veoma strastvena publika sa relevantnog bloga bolja od dosezanja veće, opšte publike.

Građenje Veza Sa Drugim Blogerima

Strategije izgradnje linkova često uključuju domet do relevantnih web lokacija ili blogova, u vezi sa delom koji ste kreirali, zanimljivom infografikom ili promocijom.

Iako je glavni cilj kontakta, naravno, da se stekne link, outreach može pomoći vašem preduzeću da izgradi dugoročne odnose sa ključnim ljudima u vašoj industriji.

Ovi odnosi mogu pomoći u izgradnji vašeg brenda, izgradnji vaše mreže i izgradnji autoriteta. Bez obzira da li su vlasnici sajta ili popularni influenseri, vrednost povezivanja sa drugima i postajanja pouzdanim u svojoj industriji je neprocenjiva.

Veće Mogućnosti Prodaje

Referral saobraćaj sa relevantnih sajtova dovodi do većeg broja potencijalnih kupaca, što dovodi do veće prodaje. Ne samo zbog povećanja rangiranja koje će vam dati izgradnja linkova, već i od visoko kvalifikovanog referentnog saobraćaja koji ste dobili od različitih vrsta linkova. To znači da možete prodati više proizvoda ili usluga i ostvariti prihod na novom putu.

Par Reči Za Kraj

Izgradnja linkova je već duže vreme važan deo SEO-a i čini se da će tu da ostane. Google će uvek želeti da svojim korisnicima pruža najautoritativnije sajtove, sa najomiljenijim sadržajem.

Naravno bitno je da znate da ne treba preterivati sa izgradnjom linkova. Oni treba da dolaze prirodno. Ono na šta vi treba da se fokusirate jeste kreiranje visokokvalitetnog contenta to jest sadžržaja za vašu publiku. Kada to odradite linkovi će doći sami od sebe, prirodno.

Želiš Da Tvoj Blog Bude Br.1 Na Google-u? Klikni i Saznaj Više!

Leave a Comment