Šta Su Backlinkovi i Zašto Su Bitni?

Last updated on January 17th, 2024 at 04:25 pm

Shvatanje kako funkcionišu povratne veze (backlinkovi) postalo je donekle izazov u ​​svetu SEO stručnjaka, gurua i drugih „mitskih stvorenja“. Zbog toga, u ovom članku ćete naučiti sve o tome šta su backlinkovi i kako zapravo oni funkcionišu.

I sve ovo bez fensi marketinškog i SEO žargona (obećavam).

Kao što ste verovatno iskusili, što više naučite o povratnim vezama i izgradnji linkova, imate više pitanja. Dakle, hajde da uradimo ovo samo korak po korak.

Prvo, moramo ukratko definisati šta su povratne veze.

Odatle možemo pogledati kako se ponašaju i kako nastaju. Sledeće na listi je razlikovanje između različitih tipova veza – i od kojih možete imati koristi. Na kraju, naučićete koliko ih treba da bi ste se dobro rangirali na pretraživačima kao što su Google, Bing i Yahoo.

Uzbudljivo, zar ne? Pa da krenemo.

Šta Su Backlinkovi (Povratne Veze)?

Povratna veza je takođe poznata kao hiperveza ili ulazna veza (inbound link).

U SEO-u, povratne veze su dolazne veze koje upućuju sa drugih stranica na webu na vaše web stranice. 

Google ove povratne veze tretira kao „pečat odobrenja“ između dve web stranice. Što više povratnih veza stranica ima, veća je verovatnoća da će se rangirati na vrhu Google-a. Nasuprot tome, što je stranica više rangirana, lakše je zaraditi povratne veze za nju.

Povratna veza se sastoji od:

 • URL koji je povezan i na koji ćete biti usmereni kada kliknete. Ovo može biti druga web stranica ili bilo koji drugi online resurs (npr. PDF datoteka)
 • Tekst na koji kliknete naziva se „anchor“. Ako je veza napravljena na slici, „alternativni tekst“ slike se koristi kao anchor.

Primer Backlinka na slici ispod:

Kao što možete videti na slici gore moj sajt je dobio backlink od sajta misliuspesnih.com

Tako da kada neko čita njihov tekst na kraju može kliknuti na link koji vodi do mog sajta.

Kako Backlinkovi Funkcoinišu?

Povratne veze između web lokacija funkcionišu kao signali poverenja za pretraživače kao što su Google, Bing i Yahoo. Oni su slični citatima u knjigama ili naučnim istraživanjima. Web lokacija koja povezuje prenosi vrednost Web lokaciji na koju se povezuje (tj. „citira“ ili „na koju se poziva“) poznatu kao PageRank.

Povratne veze su kao recenzije za web stranice. Ako se knjiga više puta citira od različitih relevantnih i autoritativnih izvora, to je znak da sadrži vredne informacije. Slično tome, mnoge relevantne i autoritativne veze koje upućuju na web stranicu znače da ova web stranica sadrži vredan sadržaj.

Što više relevantnih linkova sa autoritativnih web lokacija imate, to je vaša web lokacija vrednija u Googleovim očima. Ali sistem u kome možete sami da dobijete tako vredne veze ne bi funkcionisao.

Međutim, drugi webmasteri koji imaju uticaj na vaš autoritet je dobar sistem. Često veoma dobro sprečava prevarante (poznate i kao Black Hat SEO) da se visoko rangiraju na stranici rezultata pretraživača. U stvari, Google je potvrdio da ako se povežete sa drugim vrednim stranicama, vaše rangiranje takođe ima koristi od toga.

Ali koliko je tačno ovaj sistem dobar? Zašto bi neko povezao na drugu web stranicu ili resurs? Razmislite o ovome: vredne stranice pomažu čitaocu da reši svoje probleme brže, lakše i bolje. A webmasteri žele da njihove stranice budu vredne.

Dakle, povezivanjem sa dobrim izvorima:

 • Webmasteri pomažu svojim čitaocima citirajući vredne izvore
 • Oni takođe koriste poverenje izvora na koji se pozivaju
 • Nude njihov „pečat odobrenja“ izvoru koji smatraju vrednim
 • I stoga, stranica na koju povezuju takođe ima koristi

Dakle, veze sa drugih web lokacija se nazivaju povratne veze (backlinkovi). Ali gledajući svoju web stranicu, brzo ćete primetiti nešto.

Imate veze na skoro svim svojim stranicama. Oni pokazuju sa jedne na drugu vašu stranicu (npr. u sadržaju stranice ili u meniju za navigaciju na vrhu). Dakle, da li su to još uvek povratne veze?

Pa, ne baš. Zovemo ih „interne veze“ – jer one povezuju samo vaše unutrašnje stranice. Oni i dalje prenose vrednost između vaših stranica – ali ne onoliko koliko to rade povratne veze.

Linkovi su standardni element prilikom izrade web stranice. Oni su svuda. Međutim, povratne veze se posebno nazivaju „povratne veze“ jer se vraćaju na vašu web lokaciju sa drugih web lokacija.

Drugim rečima, iako su i interne veze i povratne veze strukturno iste, razlikuju se po ciljnoj web stranici / web stranici na koju se povezuju. A pošto su povratne veze usmerene sa drugih web lokacija na vašu web lokaciju, poznate su i kao „ulazne veze“ to jest Inbound links.

Kako Backlinkovi Pomažu u SEO Optimizaciji Sajta?

Glavni razlog je taj što povratne veze govore pretraživačima da vaša web lokacija sadrži vredan sadržaj. Zbog toga je veća verovatnoća da će pretraživači rangirati vašu web lokaciju više – jer je vide kao autoritet za datu temu. Povratne veze vam pomažu da steknete autoritet u Google-ovim očima.

Ali Google ne računa samo koliko povratnih veza imate. Umesto toga, takođe procenjuje da li su sajtovi koji vode do vas visokog ili niskog kvaliteta. Stoga, postoje dva najvažnija faktora na koja treba obratiti pažnju kada dobijate veze:

 • Da li dolazi sa web lokacije sa relevantnim sadržajem?
 • Da li dolazi sa autoritativne web stranice?

Za sada, samo imajte na umu činjenicu da je neophodno izbegavati neželjene i veoma irelevantne veze. S obzirom na to, verovatno ćete u jednom ili drugom trenutku dobiti lošu vezu. Ali ne brinite – malo kasnije ćemo pogledati kako da se zaštitite od njih.

Koji Tipovi Backlinkova Postoje?

Tehnički, dofollow povratne veze nisu stvar jer su one jednostavno podrazumevane veze koje prenose vrednost između stranica. 

Nasuprot tome, nofollow veze zahtevaju dodavanje atributa u kod stranice. Da biste kreirali dofollow vezu, ne morate da menjate vezu ili da dodajete dodatne atribute. Dofollow veze jednostavno nemaju atribut nofollow.

Pošto su dofollow veze standardne i ne morate da pravite nikakve posebne promene da biste ih koristili, ovo vam olakšava kreiranje. Slično tome, drugim webmasterima je lako da urade isto kada se povezuju na vaš sadržaj.

S obzirom da su dofollow veze mnogo bitnije fokusiraću se samo na njih.

Kako Funkcionišu Dofollow Veze?

Dofollow povratne veze (poznate i kao „prati“) su „originalni“ tip veza koje prenose vrednost (takođe poznat kao link juice) između web stranica. Google koristi ove veze da poveća vrednost PageRank do povezane stranice. Generalno, dofollow veze su najbolji tip veze koji možete dobiti.

Da biste razumeli zašto dofollow veze funkcionišu na ovaj način, zamislite da dok pišete članak za svoje klijente, pronađete odličan izvor.

To može biti dodatni materijal, pregled vašeg proizvoda, studija slučaja ili bilo šta drugo, čak i jedna od vaših stranica. U ovom slučaju, želite da dodate dofollow vezu jer ona govori pretraživačima da preporučujete web lokaciju na koju pokazujete.

Dofollow link je način na koji Google utvrđuje da li stranica na koju povezujete zaslužuje vrednost – i stoga zaslužuje da se rangira više.

Ako mnogi autoritativni websajtovi kreiraju kontekstualne veze do određenog resursa, Google će oceniti da je taj websajt relevantan i vredan. Zatim će mu dati prioritet u rangiranju pretrage. Stoga je vaš krajnji cilj da dobijete više dofollow veza.

Koji Backlinkovi Su Najbolji Za Tebe?

Najbolji tip povratnih veza za vas su dofollow veze koje dolaze sa autoritativnih web lokacija sa stranica na relevantne teme na kojima se vaša veza pojavljuje prirodno i kontekstualno. Oni donose najveću vrednost i pomažu vam da poboljšate rangiranje na pretraživačima.

Da bih  vam dao bolju ideju, bez određenog redosleda, najbolji tip povratne veze je onaj koji:

 • dolazi sa web sajta na relevantnu temu kao što je vaša
 • dolazi sa autoritativnog sajta u industriji (dobija relevantan saobraćaj od Google-a)
 • određena stranica koja vodi do vas je relevantna za vašu stranicu na koju vodi
 • ima druge povratne veze koje upućuju na stranicu koja vodi do vas
 • ima dobru količinu sadržaja na stranici
 • veza je dofollow veza i prenosi punu vrednost
 • je kontekstualno dobro povezan (tj. u pravom pasusu i korisnik zna gde će završiti kada klikne na vezu)
 • pominje neku vrstu vaše ciljne ključne reči ili imena brenda
 • vaša veza je što je više moguće u sadržaju stranice (potencijalno na vrhu)
 • potencijalno dovodi saobraćaj na vašu web lokaciju

Koji Backlinovi Su Najmanje Važni?

Povratne veze koje su od najmanjeg značaja za vašu web lokaciju su neželjene veze (obično na jeziku koji nije jezik vaše web stranice) sa tankim i/ili dupliranim sadržajem na stranici.

Obično se masovno kreiraju uz pomoć nekog softvera i ne doprinose pozitivno vašem rangiranju. Umesto toga, Google ih vidi kao loše veze i kazniće vas zbog njih.

Neke druge vrste loših povratnih veza su:

 • Svaka veza koju kupite (Google je snažno protiv kupovine veza)
 • Veze privatne blog mreže (obično se kupuju, poznate i kao PBN)
 • Veze sa web lokacija sa kuponima (obično se automatski generišu)
 • Tanke veze do stranice profila (ručno generisane, poznate i kao veze za jastuke)
 • Nebitne veze (ne kontekstualne, nerelevantne web stranice sa stvarima i/ili lošim sadržajem)
 • Veze sa lošim ključnim rečima („zabranjene“ teme koje obično nisu bezbedne za rad)
 • Neželjeni linkovi na drugim jezicima (nisu tako grubi kao ostali osim ako su lošeg kvaliteta)

Nažalost, neželjene, nekvalitetne, loše povratne veze su neizbežne. Skoro svaka rastuća web lokacija u nekom trenutku dobije jedan.

Na sreću, Google je u stanju da otkrije mnoge od tih veza koristeći svoj Penguin algoritam. Često ih jednostavno uklone kao faktor iz svog indeksa i nećete biti kažnjeni. To znači da oni rade „održavanje profila linka“ umesto vas i da vas ne kažnjavaju direktno ako dobijete samo 1 lošu vezu.

Međutim, ako Google-ov algoritam otkrije da i dalje zarađujete loše povratne veze nakon nekog vremena – i ako može da utvrdi da li to radite namerno – možete biti kažnjeni.

Vaša web lokacija je označena kao sumnjiva i Google tim za pregled (koji se sastoji od hiljada ljudi koji pregledaju) može da preduzme mere protiv njega. Ovo je inače poznato kao „ručna radnja“ to jest Manual Action.

Da Li Su Backlinkovi Neophodni Za Rangiranje Sajta?

Ne, nisu vam nužno potrebne povratne veze „da biste se rangirali“. Na primer, rangiranje na stranici 5 u Guglu se i dalje smatra rangom, a za to vam nisu potrebne povratne veze. Povratne veze vam pomažu da se bolje rangirate – ali Google-u nisu potrebne povratne veze da bi indeksirao vašu web lokaciju i dao joj rang.

Dakle, da, i u teoriji i u praksi, možete se rangirati na Google-u bez ikakvih povratnih veza. To je razumna mogućnost – i mnogi upiti za pretragu sa malom konkurencijom pokazuju web lokacije koje nemaju povratne veze.

Međutim, važno je istaći da su velikoj većini web lokacija potrebne povratne veze da bi se u nekom trenutku rangirale blizu vrha. To je zato što nailaze na konkurenciju na svojim upitima za pretragu jer sve više kompanija radi SEO optimizaciju.

Šta Backlinkovi Rade Sajtu?

Potrebne su vam povratne veze da biste se rangirali na vrhu prve stranice na Google-u. Većini web lokacija su potrebne povratne veze jer su ključne reči i fraze za koje žele da se rangiraju veoma konkurentne.

Web lokacija koja ima najviše, najjačih i najrelevantnijih povratnih veza smatra se najautoritativnijom i pobeđuje u Google-u.

Povratne veze su važan deo rangiranja na vrhu – ali ne i jedini faktor. Sa dovoljno njih, možete dobiti mesto na prvoj stranici Google-a za konkurentne upite. Odnosno, veze će vam omogućiti potrebnu izloženost pred vašom ciljnom publikom.

Odatle, međutim, odlučuje koliko je vaš sadržaj dobar. A ako imate odličan sadržaj, povratne veze vam omogućavaju da svojim korisnicima pokažete taj sadržaj. To je zato što Google takođe uzima u obzir signale korisnika.

Da biste bili na prvom mestu, potrebno vam je više povratnih veza od proseka svih veza koje imaju vaši konkurenti. Ovde takođe treba da izuzmete izuzetke – 2 web lokacije sa najviše i najmanje veza. Veze koje dobijate takođe moraju biti kvalitetnije i relevantnije za vašu nišu od linkova vaših konkurenata.

Ne postoji konkretan broj koliko je povratnih veza potrebno za Google-ov PageRank algoritam. Što više i boljih povratnih veza dobijete, to će biti veći vaš PageRank rezultat – i samim tim ćete se bolje rangirati u poređenju sa svojim konkurentima.

Kako Dobiti Backlinkove Na Sajtu?

Najefikasniji način za dobijanje povratnih veza do vaše web lokacije kao početnika je da koristite jednu od sledećih strategija: guest posting, izgradnja linkova konkurenata, poslovna partnerstva i poslovni imenici.

Dozvolite mi da objasnim sve njih, gde ću vam takođe pokazati kako funkcionišu i koji su za vas najvredniji. Možete (i trebalo bi) da se fokusirate na ove veze na početku tim redosledom.

Smatrajte ovo svojim mini planom izgradnje linkova. Postoji mnogo različitih taktika koje možete isprobati, ali na strateškom nivou, trebalo bi da dobijete veze ovim redosledom:

1. Poslovni imenici

Prvo i najvažnije, najlakši način da kažete Google-u da je vaša web lokacija živa i uspešna je da prikažete svoju web lokaciju u nekim poslovnim imenicima. Ako ste lokalno preduzeće, pokušajte da pronađete što više relevantnih poslovnih kataloga na lokalnom i nacionalnom nivou.

Ako poslujete globalno, to može biti u obliku globalnih registara – npr. registri softverskih kompanija. Ako ste dizajner, to bi mogle biti web stranice sa portfoliom dizajna. I tako dalje.

2. Poslovni partneri

Ovde je ideja da zamolite svoje partnere da postave kontekstualnu vezu na svoju web lokaciju. Sada, ovo ne mora da bude nepoželjan, samoposlužujući rad.

Umesto toga, može se izgraditi mnogo bolje. Na primer, sledeći put kada budu delili vesti na svojoj web lokaciji, mogli biste da doprinesete nekim unosom koji pruža vrednost i „zaradite“ svoju vezu na pošten način.

Razlog zašto dobijanje veza od vaših poslovnih partnera funkcioniše tako dobro je taj što jednostavno koristite ono što ste već izgradili. Poverenje koje ste izgradili sa ovim ljudima omogućava vam da lako spomenete svoju web lokaciju.

3. Gostovanje blogera (guest posting)

Na kraju, ali ne i najmanje važno na listi je kreiranje gostujućih blog postova za druge web stranice i medije u vašoj industriji.

Ako ste ikada ranije tražili ovo pitanje, videćete da većina web lokacija ovu taktiku rangira kao pristup broj jedan u dobijanju linkova. 

Razlog zašto je ovaj korak poslednji na mojoj listi je taj što može biti prilično zahtevan za resurse. Morate da napravite jedinstven, relevantan sadržaj za svaku web lokaciju na kojoj se prikazujete.

Verovatno biste već mogli da uradite ovaj korak tako što ćete se obratiti nekome iz vaše mreže ko vodi ili ima pristup relevantnom blogu. Ali, ako želite da ovo uradite u velikom obimu, moraćete da budete kreativni i doprete do mnogo više webmastera.

Kakva Je Budućnost Backlinkova?

U budućnosti povratne veze će ostati snažan faktor za više rangiranje u Google-u. Međutim, kako vreme prolazi, primećujemo da njihov efekat postaje sve manji.

U stvari, Bing je već izjavio da će smanjiti efekat povratnih veza u svom algoritmu za rangiranje. Još uvek je pitanje da li će se i kada to dogoditi sa Guglom. Međutim, sigurno je pretpostaviti da će promena u nekom trenutku biti predstavljena i u Google-u.

U stvari, Google već koristi mnoge druge faktore za rangiranje svog sadržaja. Ono što je ovde zanimljivo je da težinu za svaki od ovih faktora prilagođava Google algoritam za svaki upit – i stoga već možemo reći da je posedovanje povratnih veza danas „manje važan“ faktor.

Kako se trend nastavlja, povratne veze će zadržati svoju vrednost neko vreme, a verovatno i zauvek.

To, međutim, ne znači da neće biti promena u njima. Google-ov algoritam je sofisticiran sistem koji pokušava da pruži najbolje rezultate. A kao vlasnik preduzeća ili marketinški stručnjak, svest o takvim promenama daje vam prednost u odnosu na konkurenciju.

Klikni na link ispod ako želiš da postaneš profitabilan bloger! Uz moju ličnu pomoć možeš ostvarivati iznad prosečnu zaradu u Srbiji od bloginga!

Uz Moju Pomoć Nauči Kako Da Kreiraš Profitabilan Sajt od Nule – Radimo Zajedno!

Leave a Comment