Kako Zaraditi Novac Igrajući Igrice u 2024? – Da Moguće Je!

Last updated on March 6th, 2024 at 09:21 pm

Da li ste odrasli igrajući video igrice samo da bi vam rekli da „nađete posao“ ili da radite nešto što će zapravo platiti račune? Pa, vremena su se promenila. Sada možete legitimno zaraditi novac igrajući video igrice.

Da – tako je. Sve te godine uvežbavanja ciljanja u Call of Duti-u, povećanja vremena reakcije na Grand Theft Auto-u i izoštravanja vaše kreativne strategije na Minecraft-u sada se smatraju vrednim veštinama koje možete koristiti da zaradite novac dok igrate.

Sve češće me mlađa populacija kontaktira sa pitanjem kako zaraditi novac igrajući igrice, zbog toga sam odlučio da jedan tekst posvetim toj temi. Čitajte do kraja a nakon toga se bacite na posao!

Šta se promenilo? Ne samo da je industrija video igara doživela procvat poslednjih godina, već je i broj načina na koje možete zaraditi novac.

Sada postoje uticajni (influencer) marketing, novčane nagrade u aplikaciji, strimovanje, YouTube, i još mnogo načina na koje možete da pristupite industriji igara i unovčite svoju igru.

Pročitajte više u nastavku da biste otkrili najpopularnije načine na koje igrači mogu da zarade novac pretvarajući svoj omiljeni hobi u posao.

Koliko Možete Zaraditi Igrajući Igrice?

Iako je gaming industrija vredna milijardu dolara, koliko vi lično možete da zaradite uveliko će varirati u zavisnosti od vrste posla video igara koji radite. Da li biste mogli da zaradite dovoljno za pristojan život?

Na primer, u intervjuu za The Hollivood Reporter, Tvitch streamer Ben Lupo zarađuje do neverovatnih 15.000 dolara po satu samo emitujući svoju igru na svojih 3+ miliona pratilaca.

kako zaraditi igrajući igrice

Sa takvom vrstom prihoda, može se reći da možete igrati video igrice i zaraditi za više nego pristojan život. (I to je samo jedan od načina na koji možete zaraditi na igrama!)

Da li će prosečan igrač zaraditi toliku količinu novca tokom svog života? Verovatno ne. Ali to ne znači da ne možete da izgradite i svoju imperiju video igrica.

Tajna stvaranja sledbenika? Nema tajni. Samo treba da počnete odmah i da ostanete dosledni u kreiranju i objavljivanju sadržaja kojih se ljudi ne mogu zasititi.

Kako Da Počnete Sa Zaradom Igrajući Igrice?

Šta vam je potrebno da počnete da zarađujete od igranja video igrica? Da bi bio igrač, moraš da igraš. To znači da imate svu neophodnu opremu, što zahteva malo ulaganja.

Ne morate da imate najbolje od svake stavke – ali morate imati visokokvalitetnu opremu koja će vam barem omogućiti da imate šansu protiv konkurenata.

Ako želite da zaradite novac igrajući igre na internetu, trebaće vam odgovarajuća konfiguracija video igrice. Po mogućstvu ona koja je i funkcionalna i estetska (posebno ako planirate da strimujete ili pravite video zapise).

Evo kratke liste opreme koja će vam pomoći da započnete:

 • Super brza internet veza (važno je da nema kašnjenja)
 • Konzola za video igre po izboru (npr. Xsbox One, PS5, Nintendo Svitch, PC)
 • Visokokvalitetna web kamera
 • Mikrofon
 • Slušalice sa mikrofonom
 • HDMI kartica za video snimanje
 • Dodatna oprema (tj. tastatura, miš, stolica za igre, plave naočare za igre)

Napomena – možete li zaraditi novac igrajući igrice bez ulaganja? Sigurno možete. U većini slučajeva, kreatori sadržaja video igara počinju sa onim što imaju. Povećanje pratioca retko košta novac – samo vaše vreme.

Pored vaše opreme, moraćete da pronađete prilike u svetu igara gde možete da unovčite svoje veštine.

Ispod su najbolji načini na koje igrači zarađuju novac – slobodno pročitajte i vidite koji bi vam put u karijeri najviše odgovarao!

Ono što je najvažnije je da se podudarate sa svojim stilom igranja i radnom etikom. Ako ste stidljivi pred kamerom, nema razloga da snimate sebe kako igrate i prenosite uživo pred publiku – zar ne?

Da vidimo sada na koje načine možete ostvariti zaradu igranjem igrica na internetu!

1. Pokrenite Blog u Oblasti Video Igrica

Blogovi su jedan od najunosnijih načina da zaradite novac na internetu od kuće. Top blogeri zarađuju do 100 hiljada dolara mesečno!

Ako volite da pišete i želite da kombinujete svoju strast za video igricama sa pisanom umetnošću, razmislite o pokretanju bloga.

Ključ za razvoj uspešnog bloga je odabrati nišu i redovno objavljivati visokokvalitetan i vredan sadržaj. Na primer, volite Legend of Zelda? Tada biste mogli da pokrenete blog koji cilja na druge fanove Zelde i da pišete zabavne i informativne postove o Kraljevstvu Hirule.

Možete zaraditi novac kao bloger video igrica na ove metode:

 • Affiliate marketing – zaradite novac povezivanjem sa najboljim partnerskim programima za igre i zaradite provizije od prodaje
 • Multimedijalni oglasi – zaradite pasivni prihod od klikova na oglase koje generiše vaš blog
 • Sponzorstva – budite plaćeni od strane brendova za igre da biste promovisali njihove proizvode
 • Prodajte digitalne proizvode – kreirajte i prodajte e-knjige o igrama, kurseve, vodiče itd. na svom blogu

Ako ne želite da započnete sopstveni biznis uz pomoć bloga, ali i dalje uživate u pisanju, trebalo bi da razmislite o tome da postanete freelance pisac kako biste mogli da budete plaćeni da pišete članke o igrama za druge.

2. Radite Live Stream

Želite da preskočite pisanje i umesto toga kreirate zabavni vizuelni sadržaj? Onda razmislite o zarađivanju novca kao strimer video igrica.

Zahvaljujući platformama kao što su Twitch, Facebook Gaming i YouTube, možete zaraditi novac strimovanjem vaše igre uživo ili snimljene igre.

Ako se ikada uhvatite kako razmišljate: „Ali ko bi želeo da me gleda kako igram igrice kada oni mogu da igraju svoje?“ Ispostavilo se, mnogo ljudi. Neki od najboljih strimera zarađuju i do 500.000 dolara mesečno (i više).

Kako je to uopšte moguće, pitate se? Strimeri zarađuju:

 • Donacije ili ”tips” njihovih obožavalaca
 • Multimedijalni oglasi (slično oglasima na blogu, ali sa obično nižim RPM-om ili stopom zarade na 1000 pregleda)
 • Patreon donacije ili zarada od pretplate na kanal
 • Affiliate marketing
 • Sponzorstva brendova

Zarada može zaista da poraste kada imate veliki broj pratilaca. Uzmite KittyPlays, na primer. Ona ima preko 1,1 milion pratilaca i beleži 4-časovne strimove igrajući FPS (pucačina iz prvog lica) igru Valorant.

Strimovanje na Twitch-u je najlakši način da započnete, ali takođe možete i da otpremite svoje snimljene strimove na Facebook Gaming i YouTube da biste proširili svoj doseg.

3. Napravite YouTube Kanal u Oblasti Video Igre

Pored Twitch-a, YouTube je najveća platforma za igranje igara. Ono što je cool kod YouTube-a je to što ne morate nužno da idete uživo da biste zaradili novac.

Glavni način na koji igrači zarađuju igrajući video igrice na YouTube-u je:

 • Video multimedijalni oglasi (prvo morate da ispunjavate uslove da se pridružite YouTube partnerskom programu)
 • Umetanje affiliate ilnkova u opise vaših video snimaka
 • Sponzorisani video sadržaj
 • Povezivanje na Patreon ili PayPal

Poput bloga, potrebno je vreme pre nego što počnete da zarađujete na YouTube-u. Uopšteno govoreći, kažu da morate imati milion pregleda da biste zaradili 1000 dolara (to je od zarade od reklama). Ako niste veliki YouTuber, na sreću još uvek možete da zaradite novac čak i sa malim i srednjim kanalom.

4. Potražite Sponzorstva Za Gejmere

Sponzorstva mogu predstavljati veliki deo ukupne zarade igrača. Kao strimer ili igrač eSporta, sponzori ili oglašivači mogu vam platiti hiljade dolara za samo jednu objavu na društvenim mrežama ili karakteristiku brenda.

U stvari, od industrije vredne 900 miliona dolara, sponzorstva čine najmanje 70% ostvarenog prihoda.

Nije da možete da dobijete sponzorstva odmah i sada – pa kako da ih dobijete?

Glavni način za privlačenje sponzora je privlačenje velike pažnje društvenih medija. Možete dobiti sponzorstva kad god kreirate sadržaj za:

 • Blog
 • TikTok
 • YouTube
 • Twitch
 • Instagram
 • Facebook

Koliko naplaćujete na svakoj platformi će se razlikovati. Statistički podaci koje treba uzeti u obzir su broj vaših pratilaca/pretplatnika, stopa angažovanja, publika, kvalitet vašeg sadržaja i vaše iskustvo.

Zarada Igrajući Igrice u Srbiji – Da ili Ne?

Iako je ovo jako popularan i profitabilan način zarade na internetu, ipak još uvek nije u tolikoj meri zaživelo kod nas kao što je u svetu.

Zbog toga savetujem da ako planirate da se bavite ovim to radite na stranom tržištu to jest na engleskom jeziku. Ovde kod nas ne znam da li uopšte i ima kompanija ili platformi koje plaćaju a da su dobre.

Gejmeri u svetu zarađuju pravo bogatstvo igrajući igrice, kod nas se ne možete obogatiti na ovaj način ali ako radite za strano tržište onda budite sigurni da ćete biti jako uspešni.

Ista stvar je i sa blogingom i sa affiliate marketingom. Ja imam sajt na srpskom ali on mi ne donosi ni blizu zaradu koju mi donosi sajt na engleskom jeziku, jednostavno potencijal zarade na engleskom jeziku je mnogo veći nego kod nas.

Par Reči Za Kraj

Ako do sada nije jasno, definitivno možete zaraditi novac igrajući video igrice!

Igranje više nije nešto što možete da radite samo iz zabave. Ako imate preduzetnički duh ili kreativnost, nema razloga zašto ne biste mogli da unovčite svoju igru.

Industrija je izuzetno popularna i unosna, tako da ako ste u nedoumici oko uključivanja i pokušaja – znajte da nema boljeg vremena za početak nego sada.

Na linku ispod pročitaj kako da kreiraš ozbiljan online biznis koji će ti donositi pasivnu zaradu godinama!

Broj 1 Platforma Za Zaradu Online – Klikni Ovde!

Leave a Comment