Kako Se Promovisati Na Instagramu

Last updated on March 6th, 2024 at 09:26 pm

Svi koristimo Instagram. U privatne ili poslovne svrhe, danas možemo pronaći sve što nas zanima na ovoj društvenoj platformi. Postoje brojne prednosti koje ima ova čuvena aplikacija. Jedna od njih je što možete zarađivati na njoj ili promovisati svoj biznis.

Uvek postoji opcija plaćene reklame, ali kako se promovisati na Instagramu besplatno? Poznato je da se zbog velikog broja korisnika algoritam na Instagramu često menja. Stoga, potrebno je razumeti način na koji funkcioniše Instagram i njegov algoritam kako bi dosegli do većeg broja ljudi.

Redovnim kreiranjem kvalitetnog sadržaja možete ostvariti svoje ciljeve na ovoj društvenoj mreži. Dovoljno je da odredite publiku za koju kreirate sadržaj kako bi vaš sadržaj dosegnuo do većeg broja ljudi.

Istraživanja pokazuju da ukoliko imate biznis a ne ulažete u marketing na društevnim mrežama onda će vaše poslovanje stagnirati. Mnogi ljudi ne koriste Google kako bi pronašli u njihovoj okolini proizvode ili usluge koje su im potrebni.

Danas se svi okreću Instagramu jer tu možete kupovati odeću ili rezervisati sto u restoranu. Dakle, kreirana je mogućnost da u samo nekoliko klikova rešite određenu obavezu. Upravo zbog ove činjenice Instagram je postao platforma zbog koje vaš posao može imati veći uspeh.

Redovan i Kvalitetan Sadržaj

U svetu društvenih mreža sve se bazira na vizuelni utisak, pogotovo na Instagramu. Fotografija govori više od 1000 reči. Zato je važno da vaš profil na ovoj socijalnoj platformi bude ispunjen kvalitetnim slikama koje same za sebe govore. Dobar sadržaj privlači organski pratioce i zajedno sa rastom profila raste i doseg na Explore stranici.

No, nekada dobra fotografija neće imati dobar broj likeova i komentara koji su takođe itekako važni za vaš profil. Kada kvalitetna fotografija ne donosi očekivane rezultate postoje dva razloga. Prvi razlog je čuveni instagram algoritam koji se konstantno menja. Drugi razlog je pogrešno vreme objave. Mnogi zaboravljaju na važnost vremena kada se objavljuje fotografija.

Eksperti kažu da je idealno vreme za objave od ponedjeljka do petka u periodu oko 11 sati prepodne. No, najidealniji dan za objavljivanje je utorak. Zato obratite pažnju zašto svi brendovi i influenceri najviše objavljuju utorkom od svih ostalih dana u sedmici.

Zaradi Online Uz Moju #1 Preporuku! Saznaj Više!

Posebno izbegavajte nedelju jer to je dan za koji svi misle da se treba objavljivati. Upravo zbog toga što svi objavljuju nedeljom stvara se prenatrpanost novijih sadržaja koje Instagram filtrita i ne prikazuje sve na početnoj.

Kada kreirate sadržaj, bez obzira da li promovišete samo sebe ili veći brend, važno je da se uvek to što objavite slaže sa vama i vašom ličnošću. Budite maštoviti i koristite Instagram reels kako bi organski povećali veći broj poseta na vašem profilu.

Važno je da budete redovni sa objavama, pogtovo na Instagram storyima jer možete biti interaktivni sa vašim pratiteljima. Pozitivna stvar kod Instagram storija jeste što ne morate strepiti da li će vaša objava izaći na početnoj stranici. Storije svi listaju i oni nekada više povećavaju doseg nego obična objava.

Budite Interaktivni Sa Vašim Pratiocima

Ključ promocije na društvenim mrežama jeste interakcija sa pratiocima. Oni održavaju vaš profil ”živim” što vodi do veće posećenosti vašeg profila. Redovno postavljajte ankete, kvizove i pitanja na storijima kako bi napravili što veću interakciju sa pratiocima.

Ukoliko imate brend odgovarajte na sva pitanja u komentarima. Ovo je više od interakcije jer odgovorom na komentar dajete do znanja svim kupcima kako vam je stalo do njih i da ćete im vrlo rado pomoći. Ovim postupkom gradite dobar imidž koji je potreban svakom brendu.

promovisanje na instagramu

Još jedna dobra stvar za promociju je kreiranje vašeg originalnog (#) hashtaga. Tako možete stvoriti priču koja vas povezuje s ljudima ali i dobiti nove pratioce koji su vas pronašli upravo zbog hashtaga. Oni su poput besplatne reklame.

Kada neko iskoristi vaš hashtag probudiće se znatiželja i istražit će vaš profil. Generalno korišćenje hashtagova povećava mogućnost da se pojavljujete na više exlpore stranica.

Označite brendove i lokacije kad god možete. Označavanje je iznenađujuće učinkovit način za promociju vašeg Instagram profila. Ne govorim samo o hashtagovima, koristite lokacije i oznake koje će vas dovesti do vašeg profila.

Na primer, možete označiti druge brendove i profile u nadi da ćete i sami biti postavljeni na njihovom profilu. Relevantne oznake suptilan su način podsticanja promocije.

Ne Postoji Bolja Reklama od Kupaca

Kada kreirate sadržaj na društvenim mrežama uključite i slike zadovoljnih korisnika. Oni su najbolja reklama za vaš biznis. Jer kada svi ostali vide slike zadovoljnih korisnika tada se ostavlja utisak pouzdanog i kvalitetnog brenda. Svi potencijalni kupci mogu videti kako proizvod izgleda u realnom životu i moći će se zamisliti.

Važno je da sve bude prirodno i da zaista prikažete stvarne zadovoljne korisnike. Ovde možete videti važnost kreiranja hashtaga koji je odličan sa promociju ali i za prikupljanje svih zadovoljnih kupaca.

Promislite kako predstavljate svoje proizvode i promocije. Ovo je jednostavan savet, ali svakako je nešto što vredi spomenuti. Odnosi se na  drugu vrstu Instagram promocije – onu sa zabavnim darivanjima ili rasprodajama. Ova taktika može biti neverovatno vredna za vaš brend kad se dobro obavi.

Uz pomoć giveawaya možete prikupiti nove pratioce. Takođe i ovo je jedan vid besplatne promocije koja vam stvara organski promet na profilu.  Dakle, kada u ovim slučajevima promovišete svoj Instagram, presudno je predstaviti svoj sadržaj kao obavezan sadržaj. Profili koji imaju giveaway na svom profilu 70% brže rastu od ostalih dovoljno govori o njihovoj važnosti.

Na profilu se tada stvara neverovatna interakcija koja je potrebna vašem profilu. Sve pogodnosti giveawaya ćete videti u broju dosega svojih profila a to je najvažnije kada je u pitanju promocija.

Ukoliko želite uspešnu promociju onda je važna i optimizacija profila. Čak i na instagramu vredi pravilo optimizacije. To uključuje kompletnu ali uverljivu biografiju, link koji vodi do vaše stranice i naravno fotogarfija koja pristaje brendu. Ovo je za sve koji žele na prirodan, organski način privući nove posetioce i pratioce na profilu.

Par Reči Za Kraj

Bez obzira da li želite promovirati sebe ili brend sva pravila isto važe. Danas, Instagram je učinio svoje pa tako influenceri postaju brend koji je potrebno promovisati.

Ukoliko uzmete u obzir sva navedena pravila očekujte pozitivne rezultate na vašem profilu. Uvek postoji opcija plaćene reklame. No, to je kratkotrajan učinak. Potrebno je kreirati sadržaj koji će naterati sve pratioce da se zadrže na profilu i da ga nastave pratiti.

Važno je da ne preterate sa objavama, napravite balans između objavljivanja storija i standardnog instagram posta. Ne zaboravite na interakciju koja je podjenako važna za vaš profil.

Učinite vaš Instagram nalog živim uz pomoć pratioca koji su i deo njega. Kreirajte malu zajednicu koja će narasti do vaše ciljne brojke. Kada je promocija na društvenim mrežama u pitanju ne zaboravite odrediti ciljnu grupu kako bi ona bila što uspešnija.

Postoje brojna pravila koji stručnjaci za marketing predlažu. No, na kraju dana važno je da se preko profila može osetiti i videti poruka koju vaš brend i vi nosite.

Zaradi Uz Pomoć Affiliate Marketinga! Neograničena Mogućnost Zarade!

Ako imate pitanja ili je bilo šta nejasno slobodno pišite ispod u komentarima i biće mi zadovoljstvo da pomognem!

Leave a Comment