Šta Je ChatGPT i Kako Funkcioniše? – Za Početnike!

Last updated on March 6th, 2024 at 09:04 pm

Odjednom ste počeli da čujete za reč u svetu tehnologije, da, govorim o „ChatGPT“. Mogu slobodno reći da ceo Internet ”bruji” o ovom a dokle će to trajati, videćemo.

Dakle, šta je ChatGPT? Šta radi ChatGPT? Kako funkcioniše ChatGPT? Zašto je postao toliko popularan za tako kratko vreme? Pa, potrudiću se da odgovorim na sva ova pitanja.

ChatGPT je čet-bot zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji je objavljen u novembru 2022.

Ovo je veoma moćan jezički model koji je kreirao OpenAI. Ovaj čet za ćaskanje može kreirati jedinstven sadržaj i isporučiti ga korisnicima prema interakciji korisnika.

U osnovi, dizajniran je da prihvati unos na ljudskom jeziku i procesira i generiše tekst sličan čoveku. Napravljen je da vam pomogne sa svim pitanjima koja možda imate ili zadacima za koje vam je potrebna pomoć, kao što su planovi putovanja, planovi ishrane, pisanje priča, pesama, pa čak i koda ili skripti za automatizaciju dosadnih i napornih zadataka.

Ovoj listi nema kraja. Bukvalno, možete pitati sve što želite da znate. Ali imajte na umu da nije pretraživač da daje stotine rezultata pretrage za vaš upit za pretragu.

Pre nego što pređem na stvarnu temu, postoje neke tehnologije sa kojima biste trebali biti upoznati, kao što su ChatBot i jezički modeli.

Šta Je ChatBot?

ChatBot je automatizovani kompjuterski program za razgovor koji omogućava korisnicima da komuniciraju sa njim. Ova komunikacija može biti putem poruka, prepoznavanja govora ili čak sinteze teksta u govor.

Dizajniran je da simulira razgovor sa skimmed korisnicima kao što je ljudski jezik.

Chatbot koristi tehnologije obrade prirodnog jezika (NLP – Natural Language Processing) i veštačke inteligencije (AI – Artificial Intelligence) da bi razumeo unos korisnika i odgovorio na smislen način.

Uzimajući u obzir njegove mogućnosti rešavanja problema, on postaje sve popularniji u uslugama pomoći kao što su rezervacija hotela ili kupovina avionske karte.

Šta Je Jezički Model?

Jezički model je vrsta modula veštačke inteligencije koji se koristi za generisanje neutralnog teksta nalik jeziku. Jezički modeli se stvaraju obogaćivanjem velikog skupa podataka neutralnog jezika. Koristi obrasce i strukturu jezika sa statističkim tehnikama za učenje i obradu.

Obučeni jezički model može da obavlja više zadataka kao što su generisanje teksta, prevod jezika, odgovaranje na pitanje, itd.

Jezički model može da obavlja i mnoge druge stvari kao što su poboljšanje postojeće AI tehnologije, automatizovani alati za sumiranje i davanje poboljšanih rezultata u prepoznavanju slike i govora pomoću pružanje više pozadinskih podataka osnovnog jezika. Takođe može da razume i generiše tekst na različitim jezicima i sposoban je da razgovara o širokom spektru tema.

Danas se razvijaju različite vrste jezičkih modela, koji mogu obavljati jednostavne do složene aktivnosti.

Određeni jezički modeli mogu da generišu tekst sličan čoveku kao što je ChatGPT. Neki uobičajeni primeri jezičkih modela su Siri, Aleka, BERT (koje je razvio Google) itd.

Šta Je ChatGPT?

ChatGPT, ili Generative Pre-trained Transformer, je čet-bot koji je razvio OpenAI i pokrenuo u novembru 2022.

ChatGPT je model brata InstructGPT-a, koji je obučen da prati uputstva u brzini i daje detaljan odgovor. Izgrađen je na velikoj porodici jezika GPT-3.5 koju je razvio OpenAI, a koji je dizajniran da može da generiše tekst sličan čoveku predviđanjem sledeće reči u nizu na osnovu konteksta koje pružaju reči koje dolaze ispred nje.

Početni ekran ChatGPT-a nakon prijavljivanja:

Ova platforma je fino podešena korišćenjem učenja sa pojačanjem i učenja pod nadzorom za bolje razgovore.

Postoji toliko mnogo funkcija sa kojima se ChatGPT isporučuje. Hajde da pomenem nekoliko njih ovde:

  • Komunikacija zasnovana na razgovoru
  • Reaguje dinamičnije
  • Odgovara na sve traženo
  • Nateraće ljude da promene svoje gledište na pretraživačima
  • Odgovor u realnom vremenu na osnovu korisničkog unosa

Popularnost ChatGPT-a je veoma brzo porasla, jer je ovo veoma efikasna platforma koja može da uradi više vrsta zadataka za nekoliko sekundi. Prema rečima generalnog direktora OpenAI Sama Altmana, samo posle nedelju dana od lansiranja, bilo je milion korisnika.

Kako ChatGPT Funkcioniše?

AI (Artificial Intelligence) ChatGPT-a je uglavnom obučena kroz više metoda mašinskog učenja i ogromnu bazu podataka.

Razvijen je na GPT 3.5, koji je poboljšana verzija GPT 3 modula. Konverzacijski interfejs ChatGPT-a čini ga interaktivnijim za korisnika.

ChatGPT ima mogućnost da odluči šta je ispravno, a šta pogrešno i u skladu sa tim vodi razgovor. Na primer, ako zahtevamo da napišemo malver, odgovor će biti: „Nemam mogućnost da izvršavam kod ili da se bavim aktivnostima koje mogu naneti štetu drugima.“

Ono po čemu se ChatGPT razlikuje od drugih tradicionalnih usluga chatbot-a je njegova sposobnost da direktno odgovori na upit i obavi razgovor prilagođavajući se ljudskom stilu, a ne pružanjem fiksnog skupa odgovora koji je unapred programiran.

Primer odgovora ChatGPT-a (Slika ispod)

ChatGPT je u beta testiranju i ostaje besplatan za korišćenje. Za sada se možete prijaviti na web lokaciji OpenAI.

Razlika Između GPT i GPT 3

I GPT i GPT-3 su jezički modeli koje je razvio OpenAI. GPT je skraćenica za „generative Pre-training Transformer“.

Kao što je gore pomenuto, jezički model je dizajniran da generiše tekst na prirodnom jeziku. Postoji niz jezičkih modela (GPT) obučenih na velikim skupovima podataka tekstova na prirodnom jeziku koje je razvio OpenAI.

Početni i originalni GPT model je objavljen 2018. godine i imao je mnogo ažuriranja i poboljšanja koja su pokrivena u budućim izdanjima.

GPT-3.5 je najnovija verzija objavljena na ovim jezičkim modelima.

Veoma je napredan i sadrži bogate karakteristike. GPT 3.5 sadrži milijarde parametara i veoma je velik i moćan. Obučava se na ogromnim skupovima podataka. Sposobnost generisanja teksta nalik čoveku i dovršavanja komplikovanih zadataka kao što su prevođenje, sumiranje i tačno odgovaranje čini GPT-3.5 izuzetnim.

Ograničenja (Mane) ChatGPT

Razgovarali smo o mnogim prednostima ChatGPT-a, a sada da vidimo njegovu lošu stranu. Hajde da razgovaramo o nekim ograničenjima ovog jezičkog modela.

  • Podaci mogu biti pristrasni ili netačni: na kraju krajeva, nijedna mašina ne može da zameni ljudsku inteligenciju, a ChatGPT nije izuzetak od toga. Tačnost podataka može biti netačna. Takođe, pošto je ChatGPT razvijen obukom na velikim skupovima podataka, u podacima o obuci mogu biti prisutne društvene predrasude.
  • Nedostatak ažuriranja: Jedan od glavnih nedostataka je što su podaci zasnovani na događajima pre 2021. Stoga ažurirane informacije neće biti dostupne.
  • Nedostatak objašnjivosti: Ponekad će jezičkim modelima biti teško da protumače i shvate kako su došli do određenog predviđanja ili rezultata.
  • Cena: razvoj ovih jezičkih modela je skup jer zahteva tone resursa.
  • Ne može da pročita informacije dostupne na Internetu: ChatGPT ne može da pretraži internet da odgovori na vaš upit. Generiše odgovore na osnovu svojih skupova podataka.

Par Reči Za Kraj

ChatGPT može pomoći svim kategorijama ljudi: studentima, profesionalcima koji rade, freelencerima, planerima putovanja, fitnes trenerima, kreatorima sadržaja, blogerima ili svima koji mogu imati koristi od ovog jezičkog modela.

Ovo je veoma efikasna i sposobna usluga koja može da komunicira tako što daje odgovore na postavljena pitanja.

Nadam se da je ovaj članak pomogao u razumevanju šta je ChatGPT, šta radi, kako funkcioniše ChatGPT i neka od njegovih ograničenja.

Ako želiš da naučiš kako da ostvaruješ pasivnu zaradu na internetu klikni na link ispod!

Najbolji Način Da Zarađuješ Online u 2024 – Klikni Ovde!

Leave a Comment