Kako Zaraditi Pisanjem Tekstova? – Ovo Morate Znati!

Last updated on March 6th, 2024 at 09:13 pm

Većina pisaca se nikada ne obogati.

Vi znate to. Ja znam to. To svi znaju.

Ali da li je moguće zaraditi lep mali prihod? Da s vremena na vreme budete plaćeni da pišete?

Apsolutno.

U ovom postu ćete naučiti tačno kako zaraditi pisanjem tekstova – različite strategije, kako to učiniti – u suštini, sve što vam je potrebno.

Počnimo sa pričom o tome šta je moguće (a šta nije).

Istina o Zarađivanju Novca Pisanjem

kako zaraditi pisanjem

Pisanje kako bi zaradili novac za život nudi mnoštvo prednosti – možete da birate kada i gde ćete raditi i sa kim.

Nije ni čudo što ovo obećanje kreativne i lične slobode privlači toliko ljudi.

Ali istina je da većina njih ne želi da razmišlja o praktičnosti da postanu freelance pisac sa punim radnim vremenom.

Ne žele da razmišljaju o neizvesnosti, odbijanju, sumnji u sebe.

Oni ne žele da razmišljaju o svim malim, neglamuroznim zadacima koji omogućavaju život pisca.

Duboko u sebi plaše se da će njihov savršeni san ocrniti ako ga povuku na zemlju. Tako da samo visi u sjajnom mehuru, čekajući dan kada će se nekim čudom ostvariti.

Ali budimo iskreni – to se jednostavno neće dogoditi. Ili zaista mislite da će vam neko jednog dana prići i reći:

“Hej ti tamo. Čuo sam od nekoga da razmišljaš da nešto napišeš, jednog dana, i voleo bih da ti platim da vidim gde bi to jednog dana moglo da odvede.”

Naravno da ne, ali bez konkretne strategije, to je ono što bi bilo potrebno da bi vaš daleki san o pisanju contenta postao stvarnost.

Iskustvo pokazuje da nejasni planovi propadaju. Uzemljenje vaših snova u stvarnost je ono što ih čini da se ostvare. Čak i ako to znači razmišljanje o stvarima koje radije ne biste razmatrali.

Nije dovoljno reći da želite da zarađujete za život kao pisac; morate znati kako. Potreban vam je konkretan plan da premostite jaz od mesta gde ste sada do mesta gde želite da budete.

I što je vaš plan realniji, to bolje. Nemojte se kladiti na put koji je pratila samo mala šačica super talentovanih (ili neverovatno srećnih) autsajdera. Izaberite onaj koji je radio za mnoge ljude.

Pa da krenemo sa glavnom temom!

1. Budite Plaćeni Da Pišete Za Blogove, Magazine, Novine

Uprkos pričama o globalnom „zamoru od sadržaja“, glavne publikacije — i na mreži i van mreže — moraju nastaviti da objavljuju sadržaj ili će umreti. Pogledajte samo obilje mogućnosti za pisanje contenta na bilo kojoj oglasnoj tabli.

To znači da popularni WordPress blogovi, časopisi i magazini ostaju gladni pisanja kvalitetnog sadržaja — a mnogi su spremni da plate i dobar novac za to.

Moraćete da se trudite da pronađete najbolje plaćene poslove pisanja, shvatajući da se uspeh neće dogoditi preko noći. Ali honorarni rad za ove publikacije je i dalje pametan način da zaradite novac na internetu kao pisac.

Počnimo sa blogovima.

Iako pisanje članaka za popularne blogove (to jest gostujući blogovi) i dalje obično nije plaćeno, a većina novih pisaca trguje svojim sadržajem radi izlaganja (preko autorskog reda ili biografije autora), još uvek postoje brojni izuzeci.

Tradicionalno izdavaštvo je imalo težak uspeh, ali mnogi potrošački časopisi i dalje napreduju, a mnoge od ovih publikacija i dalje dobro plaćaju za jedan članak. Naravno, ne možete očekivati da ćete odmah dobiti unosnu priliku – moraćete da se popnete na lestvici putem manjih, lokalnih publikacija, gradite svoj kredibilitet dok idete.

Isto tako, trgovački časopisi žude za kvalitetnim člancima u okviru svoje uske tematske oblasti i mnogi se probude za razgovorljivijim, angažovanijim stilom pisanja koji pisanje za web zahteva.

Takođe, talentovani blogeri sa dokazanim specijalističkim znanjem često mogu da preskoče penjanje po lestvici i probiju sa pravim tonom.

Uopšteno govoreći, tajna da ovaj model funkcioniše je u tome da ste uporni u lovu na mogućnosti – bilo da se radi o ghostwriting-u ili redovnom freelance pisanju – i da budete efikasni u svom pisanju kada ih iskoristite.

Ljudi koji uspešno prate ovaj model su poput mašina za pisanje — brzo prave kvalitetan sadržaj i ne dozvoljavaju sebi da se zaglave ni u jednom projektu.

Ono što je bitno reći jeste da ne morate biti expert u pisanju ali morate znati o čemu pišete. Bilo bi odlično kada bi ste radili na engleskom jeziku s obzirom da bi i zarada bila veća ali ako radite na srpskom neki od dobrih sajtova gde možete konkurisati i pronaći posao pisanja jesu:

Preporučujem da na linku ispod pročitaš moj tekst o tome kako postati profesionalni content writer!

Postani Dobro Plaćeni Content Writer (Pisac) – Saznaj Više Ovde!

2. Zaradi Pisanjem Za Biznise Koji ”Gladuju” Za Sadržajem (Contentom)

U poslednjih pet godina, content marketing — koncept stvaranja vrednog sadržaja za privlačenje kupaca i izgradnju kredibiliteta i poverenja — nesumnjivo je postao mainstream.

Rezultat? Sve više preduzeća ulazi u igru sadržaja. Neki imaju jasnu strategiju, dok drugi samo uskaču u to i nadaju se da će se to tek tako isplatiti.

Ovo je stvorilo tržište za pametne pisce koji mogu pisati za određenu publiku. Ovim preduzećima željnim sadržaja potrebni su članci, bele knjige, studije slučaja — lista se nastavlja. I u potpunosti očekuju da će ih platiti.

Probijanje na ovo tržište može biti teško bez nekoliko kontakata za početak, ali nije nemoguće.

Uz strpljenje i naporan rad možete uspostaviti evidenciju uspešnih projekata i odvojiti se od mase sa niskom zaradom.

Međutim, ovaj put zahteva pisanje portfolija veština vezanih za sadržaj — ne samo razumevanje ciljne niše, već i osnove marketinga i SEO.

Drugim rečima, biće vam potrebno više od laptopa i strasti za pisanjem da biste impresionirali ovu gomilu – moraćete da ubedite klijente da razumete širu sliku.

Jedan pametan način da se razlikujete kao profesionalni pisac je da izgradite sopstvenu platformu, koristeći blogovanje i blogovanje gostiju da biste demonstrirali stručnost za koju se nadate da ćete iskoristiti za druge.

3. Kreiraj Blog, Radi Na Contentu i Zaradi Novac (Najbolji Način!)

Biću iskren – izgradnja popularnog bloga je teško. Zaista teško.

I kada jednom povećate svoj blog preko određene tačke, možda ćete se iznenaditi koliko malo vremena zapravo provodite radeći ono što volite – pisanje.

Dakle, ako je vaš san da napravite blog koji donosi 7 cifara godišnje ($1.000.000), bolje bi vam bilo da budete uzbuđeni zbog mogućnosti da vodite posao kao i zbog pisanja sledećeg članka na blogu. (U stvari, ako pravite šestocifreni, pisanje je jedna od stvari koje biste verovatno trebali da outsourcing.)

Ali postoji put do zarade od bloga na kome i dalje provodite dobar deo svog vremena pišući.

I počinje sa odabirom niše za pisanje u kojoj već postoji velika, strastvena publika i — ovo je ključno — gde možete pronaći uspešne proizvode od pouzdanih imena za prodaju.

Promovisanje affiliate proizvoda (affiliate marketing) je mnogo pametniji način da počnete da zarađujete na blogu nego da kreirate sopstveni proizvod.

Sa affiliate proizvodom, neko drugi je već obavio težak posao validacije tržišta, izgradnje proizvoda i poboljšanja na osnovu povratnih informacija kupaca. Neko drugi može da se bavi upitima pre prodaje, plaćanjima, povraćajima i podrškom za proizvod.

Mnogi affiliate proizvodi takođe plaćaju visoke provizije — 50% ili čak više — jer su inkrementalni troškovi proizvodnje digitalnih proizvoda u suštini ništa.

Affiliate Marketing – Najbolji Način Da Zaradiš Online (Pišući Content)

Tako je, definitvno najbolji način da zaradiš na internetu jeste affiliate marketing. Ako si redovno na mom blogu onda znaš o čemu govorim. A ako nisi dozvoli da ti objasnim.

Affiliate marketing je veoma popularan online biznis danas gde je tvoj jedini posao da promovišeš (online) tuđe proizvode ili usluge preko tvog unikatnog affiliate linka koji dobijaš od određene kompanije ili individualca čiji proizvod promovišeš.

Svako ko kupi proizvod preko tvog affiliate linka ti dobijaš procenat od prodaje, to može biti 10%, 50% ili čak 70%. Sve zavisi od affiliate programa gde se registruješ.

Ja se uspešno bavim affiliate marketingom već više od 7 godina i to je moj primarni način zarade na internetu i moram reći da se ne žalim uopšte.

Da bi krenuo sa affiliate marketingom moraš da znaš neke osnove i moraš da znaš kako affiliate marketing funkcioniše.

Zato sam ja napravio video na tu temu koji možeš da pogledaš ispod.

 

Jednostavno, da bi krenuo sa affiliate marketingom moraš:

  • Imati svoj niche blog (kao ja što imam ovaj)
  • Pisati redovno content to jest sadržaj na blogu (ovo je ustvari najbitnija stvar)
  • Privlačiti posetioce na blog kroz Google koristeći SEO optimizaciju
  • Krenuti sa više nego dobrom zaradom

Ako želiš da uz moju pomoć naučiš i kreneš da radiš affiliate marketing kao jedan od najboljih modela online zarade, klikni na link ispod i saznaj kako možeš da kreneš već danas.

Zapamti, zarada neće krenuti odmah, moraćeš da se pomučiš i da radiš ali ako si istrajan videćeš koliko ćeš zapravo biti slobodan u životu kada zarada i uspeh krenu!

Postani Dobro Plaćen Affiliate Marketer Uz Moju Ličnu Pomoć – Klikni Ovde!

Leave a Comment