Kako Postati Online Preduzetnik

Last updated on March 6th, 2024 at 09:28 pm

Razmišljate o tome da pokrenete nešto svoje i uplivate u vode online preduzetništva? Želite znati kako postati online preduzetnik? Reći ću vam da to uopšte nije teško i da čak može da bude izuzetno zabavno ukoliko se posvetite tome u dovoljnoj meri.

Naravno, uvek postoje pitanja koja muče sve početnike kao što su “da li moram da imam obezbeđenu investiciju?” i “da li mi je potreban dobro razrađen biznis plan?”, a odgovori su da bi bilo poželjno, ali nije presudno. Mnogi su uspeli na “bum”, pa zašto ne biste mogli i vi.

Ja za sebe mogu reći da sam online preduzetnik jer imam svoj online biznis a to je bloging. Bilo čemu da se posvetite na internetu, to možete pretvoriti u svoj biznis. Ne govorim o ”offline” kompanijama i firmama, govorim o online poslu. Nebitno da li je to:

  • Dropshipping
  • Affiliate Marketing
  • Youtube
  • Bloging
  • Email marketing…

Apsolutno sve to može biti vaš online biznis koji će vam omogućiti da za sebe kažete da ste Online Preduzetnik.

Šta Znači Biti Online Preduzetnik?

Internet preduzetnik je neko ko posluje putem Interneta. Postoje brojne vrste internetskih preduzetnika, od onih koji ostvaruju neke sporedne prihode od prodaje zanata do multimilionerskih izvršnih direktora.

Broj korisnika interneta konstantno raste, a internet marketing, kao i preduzetništvo, je u stalnom razvoju. Geografskih prepreka nema u odnosu na korisnike i kupce koji koriste standardne metode kupovine u radnji, a čitav proces prodaje je automatizovan.

Još jedna od prednosti može biti dropshipping biznis u kojem ne morate da brinete o lagerovanju robe. Roba se kupuje preko interneta, ceo posao se ugovara bez odlaska u magacine već uzorke gledate iz galerije a roba do vaših kupaca stiže poštom, vi sa njom nemate kontakt a samim tim ni briga o njoj.

Najbolja stvar celog pojma online preduzetništva jeste ta da ćete sebi dati šansu za životom u kojem ste svoj gazda. Nećete zavisiti od drugih koji vam određuju radno vreme ili platu već ćete se sami boriti za više para ili više odmora, a nakon nekog vremena i oba odjednom.

Zašto Je Bloging Moj #1 Izbor! Postani Bloger i Zaradi!

Česta Pitanja u Vezi Internet Preduzetništva

Naravno, uvek postoje pitanja koja muče sve one koji su početnici u svemu i jako je bitno ne paničiti. Sve ono što je poželjno imati, ne morate obavezno imati da biste počeli svoj posao. Pa tako možete početi bez bilo kakve ideje i u hodu smišljati dalje korake. Strategija vam se može menjati iz situacije u situaciju a do para ćete već nekako doći.

Ja sam pokušao da odgovorim na neke stvari koje su meni stvarale problem i ubacivale crva sumnje u uspeh koji sam ipak ostvario nakon određenog vremena rada.

Da Li Moram Napustiti Svoj Stalan Posao?

Otvaranje novog posla može biti opojno. Imate sjajnu ideju, istražili ste i želite da u svoju kompaniju uložite sve što možete.

Međutim, oštra stvarnost je da mnoga online preduzeća/biznisi propadaju iz mnogo razloga, pa ako nemate izvor sredstava za plaćanje osnovnih stvari, verovatno ćete želeti da zadržite svoj trenutni posao dok vaše poslovanje zaista ne stekne snagu i ne počne ostvarivati pouzdanu zaradu .

Teško je biti oprezan kada vam sve govori da skočite duboko, ali ako izdvojite vreme dok vaše poslovanje postane uspešno, pomoći ćete da izbegnete bolne finansijske poteškoće. Strpljenje je ključna vrlina kada učite kako biti uspešan preduzetnik na mreži.

Da Li Mi Je Potreban Biznis Plan?

Ako se pitate kako da postanete online preduzetnik, ovo je ogroman korak. Možda deluje uprošćeno, ali, s obzirom na zapanjujuću količinu konkurencije, razlika između uspešnog onlajn preduzetnika i samo još jedne opcije balansira na ivici sečiva. Morate ponuditi jedinstveni proizvod, jedinstvenu uslugu ili jedinstveni način isporuke i primene.

Uradite sve potrebne mere i istražite šta je već tamo. Kako se ono što nudite razlikuje od ostalih sličnih proizvoda ili usluga? To je vaša niša, jedinstvena vrednost koju ćete pružiti i tako ćete postati uspešan onlajn preduzetnik.

Jednom kada se uverite da nudite nešto jedinstveno, napravite plan sa detaljima kako ćete to isporučiti. Koji su vaši koraci da biste postali preduzetnik na mreži? Kako nabavljate svoj proizvod? Ko gradi vaš web sajt za e-trgovinu? Odakle vam novac za startup? Ako brzo postanete uspešni, imate li infrastrukturu za zadovoljavanje potražnje?

Konkurencija i Kretanje Tržišta?

Verovatno ćete obaviti neko konkurentno istraživanje dok ste istraživali jedinstvene kvalitete vašeg proizvoda ili usluge, ali morate duboko zaroniti.

Postati uspešan online preduzetnik zavisi od poznavanja konkurencije. Šta rade dobro? Šta rade pogrešno? Da li su aktivni na društvenim mrežama? Koliko je velika njihova zajednica?

Pronađite ih na društvenim mrežama i pratite ih. Pročitajte njihove forume kupaca. Pogledajte gde se prikazuju u rezultatima pretrage za odgovarajuće izraze. Kada znate snage i slabosti svojih konkurenata, znaćete gde treba da budete.

Formiranje Cena?

Ovo je od posebne važnosti za pružaoce usluga, ali online preduzetnici koji prodaju proizvode takođe moraju čvrsto da shvate vrednost. Da li vaše cene imaju smisla s obzirom na tržište?

Da li ima smisla s obzirom na vreme i trud koji se ulažu u to da se dopre do vaših klijenata? Ili premalo ili prekomerno punjenje mogu izazvati značajne probleme.

Cene obavezno formirajte po više aspekata, a u obzir uzimajte sve od utrošene vaše lične životne kao i električne energije, utrošenog rada opreme koju koristite za komunikaciju, opreme koju koristite za prodaju, održavanja web sajta, hrane i potrebština za vaš svakodnevni neometan život.

Naravno, bitno je nikako ne preterivati. Ok, želite da zaradite što više kako biste što pre povratili uloženo, ali šta ako baš zbog visoke cene vašeg proizvoda ili usluge klijenti počnu da vas zaobilaze i samim tim izgubite šansu da gradite snagu svog brenda od starta već morate da se borite i skrećete pažnju na sebe smanjivanjem cena gde ćete svoj brend predstaviti kao gubitnika.

Mentorstvo?

Dobar trener, posebno onaj koji ima neko iskustvo s tim kako biti onlajn preduzetnik, može vam znatno pomoći kako u svakodnevnim pitanjima prodaje putem Interneta, tako i u celosti. Postoji niz organizacija koje vas mogu povezati sa mentorima ili, ako vam ne smeta virtuelna komunikacija, možete je potražiti online.

Na putovanju da postanete internet preduzetnik možda ćete se osećati pomalo zaokupljeno odlukama i potrebna vam je zvučna tabla; dobar mentor može ispuniti tu ulogu i pomoći vam da se osećate manje usamljeno dok postajete uspešan preduzetnik na mreži.

Da Li Uopšte Imam Šanse Da Uspem?

Postajanje online preduzetnikom zahteva marljivost i naporan rad. Jedna od prednosti je ta što ste sami sebi šef; jedan od nedostataka je taj što ste, posebno na početku, možda vaš jedini zaposleni. Morate osigurati da se artikli isporučuju ili usluge zakazuju i pružaju dok se bavite marketingom i drugim aspektima korisničke usluge.

Kombinujte sav posao sa činjenicom da ćete verovatno, bar u početku, imati i drugi posao i da će onlajn preduzetništvo biti neodoljivo. Budite sigurni da znate u šta se upuštate i budite spremni zasukati rukave i preći na to.

Bavite se poslom da biste zaradili novac, ali ima mnogo slučajeva u kojima, prilikom vođenja novog preduzeća na mreži, preduzetnici nisu u potpunosti planirali finansijske aspekte svog poslovanja i osetili ubod finansijske lošeg upravljanja. Budite sigurni da nećete pasti u tu situaciju. Vaš mentor može vam pomoći i u tome, jer bi trebalo da imaju iskustva sa poslovnim finansijama.

Kada novac uđe, napravite plan koji neke dodeljuje poslovnom reinvestiranju (sirovine, marketing itd.), a neke sebi kao platu. Imajte na umu poreze koje ćete morati da platite na kraju godine i pobrinite se da za to imate novca odvojenog. Shvatite da ćete prilikom pokretanja morati više ulagati u širenje posla, a manje u svoj džep.

Put do uspešnog onlajn preduzetnika retko je ispravan. Budite spremni da sledite neočekivane prilike i radite na nepredviđenim zastojima. Mnoga od najuspešnijih onlajn preduzeća iskoristila su nova dostignuća, zasnovana na njihovoj prvobitnoj ideji i, jer su bila fleksibilna, katapultirala su u daleko veći uspeh nego što se prvobitno očekivalo.

Finansiranje Marketinskih Kampanja

Većina preduzetnika na početku posla razume marketing kao velike bilborde i reklamne spotove na TV-u. Kao onlajn preduzetnik, vi ste prirodno okrenuti prema internetu i tu leži odgovor na pitanje kako se najefikasnije reklamirati. 

Možete početi sa skromnim kampanjama preko pretraživača poput Google-a, gde prve rezultate možete napraviti ulaganjem od svega nekoliko stotina evra. Ono što ja savetujem i toplo preporučujem jeste da reklame bazirate na Facebook i njegovu platformu Instagram.

Instagram nudi bezbroj kvalitetnih načina za reklamiranje a reklame na toj platformi su najefikasnije zbog svoje prirode. Postoji feed gde se svakodnevno kače slike kao i story mode koji kompanije najčešče koriste.

S druge strame, dosta toga zavisi od proizvoda ili usluge koji nudite. Oglašavanje jeste obavezno, osim ako nemate već dogovorenog klijenta za koga ćete raditi.

Iako je „marketing od usta do usta” najbolji jer je organski, ne možete se oslanjati na njega dok ne “porastete” dovoljno da vaše ime vaša ciljna grupa dobro zna, moraćete da se oglašavate. Čak i nakon toga – dokle god da se vaša konkurencija oglašava, to ćete morati i vi.


Postati online preduzetnik nije neki bauk pogotovo ako imate već unapred dogovorene angažmane ili ulaganja u svoj budući posao.

Ukoliko nemate, moraćete da zapnete i borite se svakodnevno za mali i lagani rast, ali jedna stvar neka vam uvek bude na umu – kada jednog dana budete uspeli, bićete sam svoj gazda, a to je ono o čemu svi maštaju!

Pročitaj Moju Br.1 Preporuku Kako Da Zaradiš Na Internetu!

Leave a Comment