Kako Odabrati Pravu Karijeru Za Sebe? – Praktični Saveti!

Odabir karijere ponekad može izgledati kao ogroman stres nekim budućim studentima – stres koji može izgledati zastrašujuće i kao veliki teret.

Studenti i mladi ljudi mogu da shvate u kom pravcu da krenu odgovarajući na jednostavna pitanja.

Hajde da pogledamo 7 najbitnijih stvari koje moraš imati na umu ako se pitaš kako odabrati karijeru za sebe, ipak se radi o tvojoj budućnosti.

kako odabrati karijeru

1. Ispitajte Sebe

Ono što uživate da radite i šta cenite mogu biti od pomoći pokazatelji o tome kako biste želeli da provedete svoje radno vreme.

Ne govorim o pronalaženju i praćenju vaše strasti – taj pristup obično dovodi u zabludu i zbunjuje. Ali uobičajeno je da želite da se osećate puni energije, pa čak i uzbuđeni zbog onoga što radite.

Razmislite o sledećim pitanjima o svojim interesovanjima, vrednostima i osobinama i razmislite kako biste mogli da odgovorite na njih:

Pitanja zasnovana na interesovanjima:

 • O čemu voliš da učiš?
 • Kako volite da provodite vreme?
 • Da li uživate u fizičkom ili mentalnom radu?
 • Da li uživate da radite spolja ili unutra?

Pitanja zasnovana na vrednosti:

 • Šta je najvažnije u vašem životu?
 • Koji su tvoji prioriteti u životu?
 • Gde nalazite smisao?
 • U kojoj promeni biste voleli da budete deo?

Pitanja zasnovana na osobinama:

 • Šta za vas znači uspeh?
 • Šta želite više?
 • U kojoj od svojih prednosti najviše uživate?
 • Na koju svoju veštinu ste najviše ponosni?

2. Vaša Ličnost

Podjednako važno da znate šta volite i u čemu ste dobri jeste da znate šta vas čini vama.

Ako ste neko ko je aktivan sa ljudima u smislu da ste extrovert, verovatno ne bi bila dobra ideja da vodite biblioteku.

Ako ste više introvertni, možda nećete želeti da ulazite u oblast korisničke usluge ili gostoprimstva.

Tako da odabir vaše karijere umnogome zavisi i od toga kakva ste ličnost, svi smo mi različiti, tako da obrati pažnju i na to kakva si osoba (ličnost).

3. Vaši Ciljevi

Šta najviše želite od svoje karijere? Da li je visoka plata najveći motiv ili je solidna ravnoteža između posla i privatnog života ono što će vas učiniti srećnim?

Da li želite da putujete svetom ili radite na daljinu sa lakoćom za kuhinjskim stolom?

Da li želite da živite u srcu velikog grada u stanu ili u ruralnijem okruženju na velikoj parceli? Gde vidite sebe 5, 10 ili 20 godina kasnije?

Pre nego što počnete da tražite svoje moguće karijere, morate da počnete da planirate kako bi vaša budućnost mogla da izgleda.

Napišite listu onoga što vam je najvažnije. Ovo je mesto gde bi pravljenje table sa vizijom takođe moglo da vam pomogne da počnete da se usavršavate u stubovima svoje potencijalne karijere.

4. Vaše Vrednosti

Šta najviše cenite kada je u pitanju pronalaženje karijere? Baš kao što treba da počnete da razmišljate o svojim ciljevima, morate da odredite koje vrednosti će vam pomoći da dostignete te ciljeve.

Možda bi bilo zgodno da svoju listu osobina ličnosti držite u blizini za ovu vežbu jer mnoge od njih mogu biti povezane sa vašim vrednostima.

U kojoj vrsti radne kulture ili strukture rukovođenja mislite da biste napredovali?

Da li postoje neki „prekidači dogovora“ koji proizilaze iz vaših ličnih uverenja?

Mnogi od ovih odgovora mogu potrajati godinama da se otkriju, ali neke je lakše uočiti od drugih.

5. Istraži Opcije Za Karijeru

Verovatno ste do sada prikupili mnogo informacija. Kada steknete širu sliku o sebi, počnite da istražujete različite mogućnosti karijere.

Možete koristiti listu koju ste napravili u vezi sa svojim interesovanjima, vrednostima i osobinama, u kombinaciji sa vašim vrhunskim motivacijama, da počnete da tražite karijere ili industrije koje bi vam mogle biti prikladne.

Na primer, da li zaista volite da crtate? Pogledajte karijere ili industrije koje u određenoj meri zahtevaju taj talenat.

Da li vas zanima pitanje nejednakosti prihoda? Istraživačke organizacije koje rade na poboljšanju tog pitanja i pregledaju svoje sajtove za otvaranje radnih mesta.

Da li je jedna od vaših najvećih prednosti kreativno rešavanje problema? Potražite karijere i industrije kojima je potreban vaš skup veština.

Zapišite svaku opciju koja zvuči zanimljivo i obratite pažnju na rezultate koji će vam pomoći da ostvarite svoje najveće prioritete.

Na primer, ako vam je važna fleksibilnost, onda se fokusirajte na udaljene uloge u smislu radnog mesta, a ne na one koje zahtevaju da budete u kancelariji.

6. Istražite Svoju Listu Opcija

Kada dođete do nekih ideja za karijeru koje zvuče zanimljivo, pratite sledeće korake koji će vam pomoći da istražite svaku opciju.

1. Koristite sajtove za traženje posla. Google, Lako do Posla, Jooble, itd su samo nekoliko sajtova posvećenih objavljivanju radnih mesta.

Dok istražujete radna mesta koja su dostupna u vašoj oblasti, pročitajte više o odgovornostima za svaku od njih. Istaknite nazive poslova koji zvuče kao da se dobro uklapaju.

Korisna pitanja:

 • Da li posao zadovoljava moje potrebe i mnoge od mojih preferencija?
 • Da li je ova karijera u skladu sa mojim vrednostima?
 • Da li ću time postići jedan od svojih kratkoročnih ili dugoročnih ciljeva?
 • Kakav je osećaj razmišljati o ovim opcijama za karijeru?

2. Unakrsne recenzije kompanija. Koristite Google ili druge sajtove da biste saznali više o određenoj kompaniji koju razmatrate ili sprovedite opštija istraživanja o industriji u kojoj se nalaze.

Obratite pažnju na sva aktuelna pitanja o kojima se raspravlja u toj industriji.

3. Postavite informativne intervjue. Ako ste pronašli mesto u određenoj kompaniji koje zvuči zanimljivo, pogledajte da li imate veze koje možete zatražiti za informativni intervju.

Ako želite da pronađete opštije informacije o radnom mestu, potražite sve veze koje imate – ili veze u smislu bliskih prijatelja– koji trenutno obavljaju taj posao.

7. Koje Obrazovanje ili Obuka Mi Treba?

Određene karijere zahtevaju napredno obrazovanje i finansijska ulaganja.

Na primer, možda će vam trebati osam do 12 godina obrazovanja i obuke da biste bili lekar, ali biste mogli da steknete diplomu ugostiteljskog menadžmenta za četiri godine.

Razmislite o vremenu i novcu potrebnim za nastavak karijere dok donosite odluku.

Ako već imate ove teške veštine, ali se osećate kao da vam nedostaje deo slagalice, meke veštine kao što je efikasna komunikacija su veoma tražene na vodećim pozicijama u ugostiteljskoj industriji.

Veštine kao što su komunikacija, liderstvo, kritičko razmišljanje, organizacija, praćenje, kulturna kompetencija, fleksibilnost i usluga korisnicima, da spomenem samo neke.

Nastavite Da Rastete i Učite

Kao i kod svake promene, može potrajati vreme da se prilagodite novoj karijeri.

Tokom ovog prelaznog perioda, obratite pažnju na delove svog posla u kojima uživate.

Nastavićete da rastete, učite i menjate se kako budete razumeli više o sebi, svojoj industriji i onome što vam najbolje odgovara.

Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu dok ulazite u novu karijeru:

1. Iskoristite svoju prvu godinu na najbolji način. Na novom poslu može biti neodoljivo prihvatiti nove informacije, naučiti industriju i postati etabliran član tima.

Možda ćete istražiti kako da uspete u novoj ulozi.

2. Pratite svoje ciljeve. Ako se osećate nelagodno ili nezadovoljno u svojoj karijeri, može biti od pomoći da se vratite svojim budućim ciljevima.

Ako vaša karijera više nije u skladu sa onim što želite u budućnosti, razmislite o promeni zadataka ili traženju drugih uloga koje bi vam mogle bolje odgovarati.

3. Pratite svoje interese. Ako postoji određeni zadatak, aktivnost ili uloga u kojoj posebno uživate, provedite vreme razvijajući i istražujući ta interesovanja.

Praćenje onoga u čemu uživate i u čemu ste dobri može vam pomoći da napredujete u karijeri i izvučete maksimum iz svoje svakodnevne uloge.

Ne Možeš Da Se Odlučiš? Probaj Online Biznis!

Ako si neodlučan i nemaš pojma koji posao bi započeo ili možda nisi siguran koja je prava karijera za tebe, zašto se ne oprobaš u pokretanju sopstvenog online biznisa?

Ja se bavim blogovanjem i affiliate marketingom i zarađujem iznad prosečne zarade zahvaljujući online biznisu to jest svojima sajtovima koje sa pokrenuo.

Ovde na mom sajtu kao i na mom YouTube kanalu možeš da naučiš sve o mojoj br.1 preporuci koju promovišem apsolutno svuda.

Radi se o platformi koja nudi kompletan trening o affiliate marketingu to jest pokretanju online biznisa.

Sve o tome možeš da saznaš na linku ispod, tako da slobodno klikni dole i informiši se o tome kako i koliko možeš da zaradiš ako pokreneš svoj online biznis i to uz moju pomoć i podršku.

Moja Br.1 Preporuka Za Tebe – Klikni Ovde Za Sve Informacije!

Leave a Comment