Kako Napraviti Blog o Hrani u 6 Koraka? – Nikad Lakše!

Last updated on January 16th, 2024 at 05:26 pm

Bez obzira da li želite da dobijete posao pisanja sa punim radnim vremenom u svetu kulinarstva ili ste samo gurman u potrazi za kreativnim izlazom, pokretanje uspešnog bloga o hrani je težak posao koji zahteva strast, finoću i doslednost.

Naučite kako da pokrenete blog o hrani sa ovim uputstvima korak po korak.

Bavim se blogingom već dugi niz godina i mogu vam reći da je bloging definitivno jedan od najboljih načina da unovčite svoju strast, o kojoj god oblasti da se radi.

Moja niša je recimo digitalni marketing, vi možete pokrenuti blog o hrani, zdravlju, fitnesu, šta god vam padne na pamet.

Mogu slobodno reći da je blog o hrani jedan od najpopularnijih blogova koji se danas kreairaju. Nije ništa teško, potrebno je samo da imate volje i motivacije i uspećete bez problema.

Šta Je Blog o Hrani? (Food Blog)

Blog o hrani je web lokacija na kojoj se nalaze sadržaji i članci u vezi sa hranom, koje vode nezavisni blogeri ili tim kreatora.

Blogeri o hrani posvećuju svoj sadržaj različitim temama, uključujući originalne recepte, recenzije restorana i savete za zdravu hranu.

Sve što vam treba da pokrenete sopstveni blog o hrani je pristup pouzdanom web hostu ili platformi za blogovanje, kreativno ime i neke teme koje vas uzbuđuju.

4 Vrste Food Blog-a

Evo nekih od najpopularnijih tipova blogova o hrani:

1. Specifično za lokaciju: blog o hrani zasnovan na lokaciji pruža preglede restorana, različitih vrsta hrane i recepte za delikatese sa određenog mesta.

Na primer, blog o hrani u Nišu može da sadrži postove o najboljoj hrani u gradu, ili možda recepte za specijalitete specifične za grad kao što su sendvič, roštilj, i ostalo.

2. Blogovi o receptima: Ova vrsta bloga o kuvanju pruža originalne recepte koje je razvio bloger o hrani. Većina ovih postova će uključivati liste sastojaka, uputstva korak po korak za pravljenje određenih jela i visokokvalitetne originalne fotografije hrane.

3. Specifično za kuhinju: Blog koji je specifičan za kuhinju se fokusira na hranu iz određenog regiona ili zemlje. Na primer, blog o karipskoj kuhinji može da sadrži recept za začine, za pirinač i grašak, kalalu ili čak rum punč.

4. Saveti za zdravu hranu: Blog o zdravoj hrani može da pruži zdrave recepte, savete za planiranje obroka i savete o ishrani ili da se fokusira na specijalne dijete (kao što su paleo, keto, bezglutenski ili veganski).

Blogovi o zdravoj hrani takođe mogu naučiti čitaoce o ishrani i zdravim sastojcima.

Kako Napraviti Blog o Hrani?

Blogeri početnici i iskusni pisci o hrani mogu pokrenuti blog o hrani prateći ovaj vodič korak po korak:

1. Identifikujte svoju temu. Odlučite koja vrsta bloga o hrani najviše odgovara vašim interesovanjima. Da li želite da razvijete sopstvene recepte ili da probate lokalne restorane za svoj blog?

Zatim se odlučite za određenu temu za svoj novi blog, kao što su recepti za hranu, peciva ili zdravi restorani.

2. Razmislite o imenu bloga. Sjajan novi blog o hrani počinje imenom koje privlači pažnju. Odaberite privlačan naslov koji je u skladu sa vašim brendom, a zatim izaberite komplementarno ime domena. Napravite listu rezervnih imena u slučaju da kasnije želite da promenit svoje domen za blog.

3. Pokrenite svoj sajt. Hostujte svoj blog na pouzdanom web hostingu ili platformi za blogovanje, od kojih su mnoge jednostavne i besplatne.

Ove hosting kompanije će često obezbediti besplatne teme i šablone za vaš korisnički interfejs. Neke kompanije za web hosting nude besplatno ime domena kada hostujete svoju web lokaciju na njihovim platformama.

Alternativno, kupite vrhunske teme, fontove ili dodatke za povećanu funkcionalnost i poboljšani izgled. Uključite stranicu „o meni“ na svoj sajt kako bi vas novi čitaoci mogli upoznati.

4. Kreirajte sadržaj na blogu. Kada pokrenete svoj sajt, vreme je da kreirate kvalitetan sadržaj. Posvetite svoje postove novim receptima, pregledanju zanimljivih restorana ili istraživanju zdravih sastojaka.

Poboljšajte svoje postove originalnim fotografijama hrane, posebno ako razvijate jedinstvene recepte.

Prilagodite svoje naslove i postove tako da uključuju ključne reči velikog obima SEO (optimizacija za pretraživače) kako biste pomogli novim čitaocima da pronađu vašu web lokaciju. Naučite kako da fotografišete hranu, uz nekoliko korisnih saveta.

Na videu ispod možete pogledati kako da kreirate blog u bilo kojoj oblasti za manje od 30 sekundi, i to uz moju pomoć!

 

 

5. Promovišite svoj blog. Koristite postove na društvenim mrežama, marketing putem e-pošte i dugmad za deljenje da biste dosegli svoju ciljnu publiku.

Promovisanje vaših postova na različitim platformama i aplikacijama društvenih medija je odličan način da dobijete posetioce na svoj sadržaj.

Dodajte dugmad za deljenje svojim člancima, koja omogućavaju korisnicima da ih pošalju prijateljima i pratiocima. Pokrenite listu e-pošte da biste pratili ažurirane pretplatnike.

6. Unovčite svoj blog o hrani. Kako vaša publika raste, možda ćete imati prilike da generišete pasivni prihod od svog bloga o hrani.

Uobičajene mogućnosti monetizacije uključuju sponzorstva brendova, affiliate marketing (u kojem blogeri koriste linkove u tekstu da promovišu proizvode treće strane i uzimaju deo prihoda) i reklame na websajtovima.

Najbolji Način Da Zaradiš Od Food Bloga?

Ako planiraš da pokreneš food blog definitivno najbolji način da zaradiš od njega jeste affiliate marketing. Da se ne lažemo, svi mi pokrećemo sajtove kako bi zaradili novac, to je krajnji cilj.

U redu je ako praviš sajt da pomogneš ljudima i da ih informišeš ali opet, na kraju krajeva cilj je da zaradiš, ipak ulažeš u taj blog i nema smisla da ne ostvaruješ nikakav profit.

Bavim se affiliate marketingom već više od 7 godina i uverio sam se da je to najbolja metoda kojom možete monetizovati jedan sajt. Sva moja zarada kroz ovaj blog dolazi 90% od affiliate marketinga.

Na videu ispod možete pogledati moj video na temu šta je affiliate marketing i kako funkcioniše i zašto bi ste trebali da već danas krenete sa tim online biznisom.

 

Početna Ulaganja? Da, Ima Ih!

Razumem da želiš da kreneš potpuno bespatno i da ne uložiš ni dinara ali nažalost na taj način teško da ćeš uspeti bilo šta da zaradiš. Samo ćeš gubiti vreme.

Prvo, imamo hosting. bez njega sajt ne može da bude vidljiv online tako da molim te zaboravi na besplatne platforme kao što je Blogger recimo.

Moja preporuka je da uložiš u hosting vrhunskog kvaliteta ako planiraš da zarađuješ ozbiljan novac na internetu od svog bloga.

Sledeća stvar jeste domen za sajt. Domen je bukvalno ono što piše u URL adress baru, to je tvoj domen. Recimo moj domen je onlinezaradaodkuce.com

Ja sam kupio taj domen i obnavljam ga na godišnjem nivou i to me košta oko $20. Zaboravite na besplatan domen koji ima nastavak blogger.com

Vaš sajt mora da bude imetvogsajta.com, dakle kupovina domena je obavezna.

Pored hostinga i domene imamo još neke alatke kao što su recimo alatke za pretragu ključnih reči. Ne možeš iz glave da smišljaš naslove i ključne reči za naslove.

Moraš biti dobro opremljen ako misliš da ozbiljno zarađuješ od bloga.

Na linku ispod možeš da naučiš kako da kreiraš svoj sajt potpuno besplatno na platformi koja nudi apsolutno sve što ti je potrebno kako bi postao profitabilan bloger.

Kreiraj Svoj Prvi Sajt Uz Moju Pomoć – Klikni Ovde!

Ako ti je bilo šta nejasno ili imaš pitanja u vezi pokretanja sajt ili bilo šta slično, piši mi dole u komentarima i biće mi zadovoljstvo da ti pomognem.

Leave a Comment