Kako Napisati Dobar Clanak Za Blog – Veoma Jednostavno!

Last updated on March 6th, 2024 at 10:00 pm

Pisanje članaka za vaš blog može biti teško, posebno ako ste početnik. Sećam se kada sam počinjao sa blogingom da nisam znao ni kako da krenem da pišem, dali će se to što pišem dopasti mojoj publici? O čemu trebam da vodim računa kako bi moj članak bio privlačan ljudima i kako da se u isto vreme rangira na Google?

kako napisati clanak za blog

U ovom članku želim da vam objasnim kako napisati dobar članak za blog koji će interesovati vaše posetioce i koji će vam eventualno doneti zaradu jer budimo iskreni, svi mi gradimo blogove kako bi ostvarili zaradu.

Moram reći da je pisanje članka kao vožnja automobila. Vi možete slušati lekcije i lekcije o vožnji automobila i pomisliti aha, to je lako a kada zapravo sednete za automobil vidite da to i nije baš tako jednostavno.

Ista priča je i sa pisanjem članaka. Možete da čitate stotine blogova koji će vam govoriti kako da pravilno pišete za vaš blog ali dok sami ne krenete sa pisanjem nećete znati kako je.

Hajde da počnemo.

Kako Napisati Članak Za Blog u 5 Jednostavnih Koraka (Pregled):

Korak 1. Dobro isplanirajte vaš članak tako što ćete odabrati temu o kojoj ćete pisati, napravite skicu, uradite istraživanje.

Korak 2. Odaberite naslov za vaš članak koji će ujedno biti informativan a koji će u isto vreme privući pažnju čitaoca.

Korak 3. Napišite članak, odjednom ili postepeno dodavajući tekst.

Korak 4. Koristite slike u članku kako bi sam članak bio pregledniji a ne dosadan.

Korak 5. Editujte vaš članak pre objavljivanja. Pročitajte na glas vaš članak i vidite kako zvuči, recite nekome (porodica, prijatelji) da pročita vaš članak i da vam kaže svoje mišljenje, nemojte ponavljati iste reči u tekstu, pravite male pasuse a ne blokove teksta. Isto tako, nemojte biti perfekcionista, ne postoji savršeno napisan članak.

=> Nemate Svoj Blog? Napravite Jedan Već Danas i Iskusite Neverovatne Benefite Bloginga! <=

Sada ćemo se pozabaviti svakim korakom malo detaljnije.

Pisanje Članka Za Blog, 1. Korak: Planiranje

Pre svega, jedna napomena – ceo proces pisanja članka zahteva vreme od par sati a možda i više ako ste početnik. Čak iako pišete brzo i vokabular vam je sjajan. Pre nego da objavite članak i stisnete ”Publish” mogu proći dani dok ne napišete vaš članak. Nemojte da vas to zabrinjava, neophodno je toliko vreme kako bi ste videli dali ste zadovoljni sa vašim člankom.

Ako ste vi zadovoljni sa onim što ste napisali, biće i čitaoci.

Kada sam ja pvi put krenuo sa pisanjem članaka za moj blog, trebao mi je jedan ceo dan da napišem tekst od 1000 reči a danas to uradim za manje od 2 sata. Dakle, budite strpljivi i ne brzajte, nemojte izbacivati članke tek tako samo da bi ste nešto objavili.


Ono što je bitno pre nego da sednete i krenete sa pisanjem jeste da se pobrinete da imate potrebnog materijala za pisanje. Mnogi blogeri početnici zanemaruju proces planiranja pisanja članka, to je okej i možete se ”izvući” ali je daleko lakše kada imate plan jer ćete uštedeti dosta vremena.

Izaberite Temu Koja Vas Interesuje

Ima jedna stara izreka koja se odnosi baš na blogere: ”Nije zabavno za pisca, nije zabavno za čitaoca”. U bilo kojoj oblasti da se nalazite trebali bi ste da se držite ove izreke.  Ako vaš članak nije interesantan vama kao piscu onda budite sigurni da neće biti ni vašim čitaocima.

Prvi korak, pre nego što krenete sa bilo čim jeste da odaberete temu o kojoj ćete napisati članak a da vama bude zanimljiva i interesantna. Verujte mi da ništa brže neće ubiti vaš blog nego manjak entuzijazma sa vaše strane. Ako vaši posetioci bloga uvide da vam je bilo dosadno pisati članak (a primeti se) vrlo brzo će izgubiti interesovanje i potražiće informacije na nekom drugom mestu.

Naravno da ćete nekad pisati članke iako vam se ne piše, i meni se to dešavalo dosta puta i dan danas se dešava ali moramo voditi računa o našim čitaocima, oni su na prvom mestu. Iako danas nije moj dan, uložiću trud i vreme i napisati kvalitetan članak koji će pomoći nekome, to je GLAVNI cilj bloginga. Da pomognemo našim posetiocima bloga u njihovim problemima.

Dakle, odaberite temu koja vas zanima i koju bi ste voleli da podelite sa ostatkom sveta. U isto vreme imajte u vidu da ta tema takođe treba da pomogne ljudima, zato je bitno dati korisne i kvalitetne informacije.

Napravite Skicu Vašeg Članka

Sjajni članci se ne ”rađaju” preko noći. Čak i profesionalnim blogerima je potrebno ”nešto” kako bi im olakšalo put do kvalitetnog članka. Tu na red onda dolazi skica.

Skica ne mora biti detaljna ili dugačka, to vam je samo vodič na osnovu kojeg ćete znati da pravilno napišete vaš članak.

Na primer, u nastavku teksta vam predstavljam moju skicu koju sam napravio za ovaj članak koji upravo čitate pre nego što sam krenuo da pišem.

Dakle, pre svega smo rekli da je bitna tema. Ja sam odabrao temu gde ću pisati o tome kako napisati dobar članak za blog (Naslov mog članka).


Skica mog članka pre pisanja:

Uvod

– Kratko objašnjenje na početku članka gde govorim čitaocima o čemu ću pisati.

Korak 1 – Planiranje članka za blog

– Stvari koje bi blogeri trebalo da urade pre nego da počnu sa pisanjem

Korak 2 – Pisanje samog članka

– Kako se fokusirati na pisanje i napisati kvalitetan članak

Korak 3 – Editovanje članka

– Pregled napisanog članka, najčešće greške blogera, stvari na koje treba obratiti pažnju

Korak 4 – Optimizacija članka

– Kako optimizovati članak kada je reč o SEO, rangiranje na Google, društvene mreže

Korak 5 – Zaključak

– Par reči za kraj

Svrha ove skice je da mi olakša posao tako što ću unapred znati šta ću pokriti u članku, kojim redosledom i ukratko, o čemu ću pisati u svakom koraku.

Nekada ću napraviti i dužu skicu a nekada mi neće trebati uopšte, sve zavisi od vas ali je jako poželjno napraviti i najmanju skicu vašeg članka kako bi ste sebi olakšali posao pisanja. Skicu možete napraviti i na običnom papiru ili u Wordu, svejedno je samo je bitno da ostanete fokusirani.

Uradite Istraživanje (Research)

Jedna od najvećih tajni profesionalnih blogera (kao i moja) jeste da mi ne znamo baš sve. Istina je da mi nekad ne znamo ništa o oblasti o kojoj pišemo na našem blogu.

Istrazite vasu oblast

Ovo ne znači da su blogeri fejk, jednostavno nije moguće znati sve ali zato postoji istraživanje.

Da bi bloger napisao članak on mora pre toga da uradi istraživanje o toj oblasti kako bi svojim čitaocima preneo pouzdane i proverene informacije.

Recimo da želim da napišem članak o tome kako Keto dijeta utiče na ljudski organizam. ja iskreno ne znam ništa o tome ali zato ću otići na proverenim sajtovima kao i na Wikipediji i saznati sve što mogu o tome. Zatim ću napraviti skicu (kao onu gore) i krenuti sa pisanjem.

Želim da kažem da vi ne morate pisati na svom blogu samo o stvarima o kojima znate i imate iskustva, možete pisati o bilo čemu što će biti korisno čitaocima ALI morate dati pouzdane i tačne informacije o tome o čemu pišete. To ćete postići tako što ćete istražiti o toj oblasti o kojoj planirate pisati na proverenim sajtovima.

Naravno da ne morate samo ići na Wikipedia sajtu, postoji mnoštvo drugih profesionalnih sajtova od kojih možete dobiti korisne informacije o temi koja vas zanima i te informacije preneti na vašem blogu, vašim čitaocima.


Pisanje Članka Za Blog, 2. Korak: Izaberite Sjajan Naslov

Naslovi vaših članaka su jako bitni jer baš oni su ono prvo što vaši čitaoci vide. Dali će čitaoci kliknuti baš na vaš članak zavisi od toga koliko ste kreativni.

Pojedini blogeri savetuju da budete što konkretniji sa vašim naslovima, što znači da naslov treba biti tačan a ne da je naslov jedno a sadržaj teksta nešto sasvim drugo.

Drugi blogeri pribegavaju drugim opcijama kao što su Clickbait naslovi iako ja to ne podržavam. Ti naslovi samo zavaravaju posetioce kako bi oni kliknuli na članak a ustvari naslov nema veze sa sadržajem teksta.

Kada dajete naslov vašem blogu gledajte da je to u isto vreme informativno ali da takođe zagolica posetioce kako bi oni kliknuli baš na vaš članak i pročitali ga.

U nastavku vam predstavljam par dobrih naslova to jest moje članke o kojima sam pisao. Ako kliknete na bilo koji od njih možete više saznati o toj temi ali obratite sada pažnju na naslove:

1. SFI Zarada u 2020 – Još Jedna Internet Prevara?

2. 5 Mitova o Blogingu Za Koje Svi Misle Da Su Istiniti

3. Dali Trebam Započeti Svoj Blog? 8 Razloga Zašto Bi Ste Trebali!

Dali bi ste vi kliknuli na njih? Kao što možete videti naslovi su prilično jednostavni a ujedno i atraktivni. Trebate poznavati vašu publiku i znati šta oni žele. Nemojte se previše ni opterećivati naslovima i gubiti sate razmišljajući mnogo o tome. Sve dolazi vremenom, kada ste početnik nije lako ali kako budete napredovali, sve ovo će vam biti mačiji kašalj.

Najbitnija stvar jeste da ne odustajete!

Pisanje Članka Za Blog, 3. Korak: Pisanje Sadržaja

Dakle, istražili ste o temi o kojoj želite da pišete na vašem blogu, smislili ste naziv vašeg članka, sada još samo da napišete  tekst i možete da se opustite.

Kada govorimo o pisanju sadržaja ovde postoje dve metode. Prva je da krenete da pišete i završite pisanje odjednom, dakle bez prestanka a druga metoda jeste da pišete tekst povremeno. Kada kažem povremeno mislim na to da pišete pola sata, pa onda odmor par sati, pa onda opet pisanje itd…

Pisanje clanaka za blog

Moja omiljena metoda jeste ova prva, ja volim da kad sednem i krenem da kucam završim članak za 2 sata i posle sam slobodan.

Ako ste početnik u pisanju onda će vama biti lakše da tekst kucate u par navrata. Isto tako kada ste početnik dosadno vam je da sedite satima pred računarom i kucate tekst.

Nijedna metoda nije pogrešna, za koju god da se odlučite nećete pogrešiti. Ja ipak preporučujem da pokušate da sve završite odjednom (dakle za 1-3 sata) jer ćete na taj način biti fokusirani i nećete zaboraviti neke ključne informacije ili činjenice koje trebate staviti u vašem članku.

Kao i sve ostalo, i pisanje zahteva strpljenje i vežbanje. Kada ste početnik činiće vam se da su vam potrebni dani i nedelje kako bi napisali jedan članak ali to je normalno, u početku. Ja sam mrzeo da pišem još od osnovne škole (kada su sastavi u pitanju) a danas kao bloger pišem hiljade i hiljade reči dnevno.

Nažalost, ne postoji nikakav trik ili prečica koji će vam olakšati pisanje, jednostavno morate sesti i krenuti da pišete. Poenta je da što više pišete to će vam ići lakše. Verujte mi da nije teško, kada se uhodate i date sebi vremena, članke ćete pisati neviđenom brzinom.

Pisanje Članka Za Blog, 4. Korak: Koristite Slike Efikasno

Istina je da čak i ako imate veoma dobar sadržaj na vašem blogu, neće svi ljudi želeti da čitaju blokove i blokove teksta, zato je jako bitno da koristite slike i ilustracije koje će upotpuniti vaš članak.

Danas ljudi sve manje vremena žele da provedu čitajući, žele informacije iste sekunde i zato je bitno da im date i malo ”vidljivog” sadržaja kroz slike.

Slike Pomažu Da Tok Čitanja Teksta Bude Efikasniji

Jedan od najvažnijih razloga zašto trebate koristiti slike jeste da bi ste razbili tu monotomiju teksta. Kada vaši posetioci dođu na vaš blog oni prvenstveno ”skeniraju” članak i ako nemate baš nijednu sliku oni će definitivno napustiti vaš blog.

Niko ne voli da čita tekst gde su samo crna slova na beloj pozadini, trebate malo i zaintrigirati čitaoce interesantnim slikama. Kada dodate sliku vi ćete razbiti tekst što će dodatno učiniti vaš članak privlačnim i preglednijimi ono najbitnije, lakšim za čitanje.

Ono što je bitno istaći jeste da ne bi trebali da koristite bilo kakve slike već one koje su u skladu sa vašim sadržajem. Recimo ako pišem o mršavljenju neću postaviti sliku automobila u tekstu već sliku koja ima veze sa mršavljenjem.

Slike Pomažu Da Se Kompleksan Tekst Bolje Razume

Budimo iskreni, nije sve tako lako objasniti rečima, znate kako kažu, ”slika govori više od hiljadu reči” i to je istina. Nekada ne možete objasniti rečima i zato su tu razne slike, ilustracije, dijagrami, tabele itd. koji će čitaocima pomoći da bolje razumeju vaš članak.

Zbog toga su slike veoma važna alatka koju trebate koristiti u svim vašim člancima, bez obzira koliko jednostavan tekst bio. Preporuka je da u članku imate minimum 2 slike, jedna na početku članka a druga na kraju.

Pisanje Članka Za Blog, 5. Korak: Editovanje

Budimo iskreni, pisanje članka jeste teško. Editovanje članka je još teže. Mnogi blogeri početnici misle da je dovoljno samo da ”pretrče” preko članka i isprave gramatičke greške i to je to. Naravno da je gramatika jako bitna, i trebati ispraviti pravopisne greške ali to nije jedino što bi ste trebali da uradite kada završite članak.

Neću vas učiti kako da ispravljate gramatičke i pravopisne greške jer to već svi znate ali ću vam navesti par sugestija o kojima trebate voditi računa kada ediutujete vaš članak to jest pre nego što ga objavite.

– Izbegavajte Ponavljanje

Svi mi imam neke uzrečice koje jako često koristimo u našem govoru ali kada je reč o pisanju, to bi trebali da izbegavamo. Nemojte ponavljati jedne te iste reči ili rečenicu više puta u tekstu. Neće izgledati profesionalno i ostaviće ne tako dobar uticaj na vaše čitaoce.

Kada završite članak uverite se da se pojedine reči ili rečenice ne ponavljaju više puta u tekstu nego što bi trebalo a ako ih ima, potrudite se da ih zamenite.

– Pročitajte Vaš Članak Glasno Kako Bi Videli Kako Zvuči

Ovo je trik koji mnogi blogeri nauče vremenom. Kada završite vaš članak, pre nego što ga objavite pročitajte na glas kako bi videli kako zvuči. Ako vam se čini da neka rečenica ne štima budite sigurni da neće štimati ni vašim posetiocima dok čitaju vaš članak.

Ako naiđete na neku rečenicu koja nema smisla ili vam se prosto ne uklapa u ostatak teksta, slobodno je ili obrišite ili je izmenite. Možda će zvučati čudno ali terajte sebe da uvek glasno pročitate svoj članak kako bi ste uvideli da je jednostavan za čitanje i da nema ”teških” rečenica ili pasusa.

– Recite Nekome Da Pročita Vaš Članak i Da Vam Kaže Svoje Mišljenje

Ovo je veoma važno za neiskusne blogere kao i za one koji tek počinju svoju bloging karijeru. Nemojte misliti da ako neko treba da pročita vaš članak pre objave znači da niste dobri, samo mnogo je lakše kada neko iz vaše okoline pročita vaš tekst i ukaže vam možda na neke sitne greškice.

Ja kada čitam svoj članak obično ne naiđem ni na jednu grešku međutim kada kažem mojoj devojci ili porodici da pročitaju moj članak, oni nađu te sitne greškice koje ja ne primetim dok čitam. Zato je bitno da neko od vaših bližnjih pročita ono što ste napisali kako biste što bolje ispravili vaš članak, ako uopšte ima grešaka naravno.

Ovde se ne ne misli samo na pravopisne greške već i na strukturu samog teksta. Dali je vaš članak lak za čitanje?, Dali se slike uklapaju uz sam tekst?, Dali vaš članak sadrži korisne informacije? itd..

– Neka Vam Rečenice Budu Kratke Kao i Pasusi

Ništa brže neće naljutiti čitaoce nego kada vide velike blokove teksta bez ikakvih pasusa. Već sam pomenuo da niko ne voli da čita dugačke rečenice i zato trebate gledati da vam rečenice budu što kraće.

Takođe nemojte praviti velike blokove teksta već pravite pasuse kako bi vaš tekst bio pregledniji i lak za čitanje.

Nažalost, to je jedna od najčešćih grešaka koje blogeri početnici prave misleći da je to sasvim u redu. Vaš članak treba da bude pregledan, uredan, a ne samo ”nabacan” tekst pa nek se snađe ko ume.

Kao primer vam može poslužiti ovaj moj članak koji upravo čitate, možete videti da pravim kratke pasuse i da moje rečenice nisu kilometarske već kratke i jasne.

– Prihvatite To Da Vaš Članak Ne Može Biti Savršen

Trebate znati da ne postoji savršeno napisan članak, što pre to prihvatite to bolje. Ne kažem da zbog toga ne trebate obraćati pažnju na detalje o kojima sam govorio gore u tekstu ali uvek može bolje zar ne?

Čak i najbolje napisani članci uvek mogu biti bolji ali vreme je ono što nam ne dozvoljava da se previše bavimo savršenstvom. Koliko god se trudili da budemo savršeni, uvek će biti onih momenata gde ćemo reći ”Aha moglo je ovako, ”moglo je bolje”, ”ono je trebalo biti tamo”, itd…

Nemojte biti perfekcionista jer na taj način samo gubite dragoceno vreme. Najbitnija stvar jeste da svojim čitaocima ponudite informativan i interesantan sadržaj za čitanje a po njihovoj reakciji ćete videti dali ste dobro obavili posao ili ne.

Par Reči Za Kraj

Ovo je zaista bio jedan dugačak članak, čak 2800 reči a znate li koliko mi je trebalo da ga napišem? 3 sata sa sve istraživanjem. Nisam se umorio, mogao bih još toliko da napišem ali mislim da je i više nego dovoljno kako bi ste shvatili kako vaši članci trebaju da izgledaju.

Bloging je zaista jako unosan online posao od kojeg možete lepo živeti, a u blogingu je najbitnije imati kvalitetan

Bloging zarada sadržaj koji će vaši posetioci da čitaju.

Ako ispoštujete pravila navedena gore i svaki vaš članak sadrži elemente o kojima smo danas pričali, pred vama je blistava bloging karijera.

Mnogi mi kažu, ”Bloging je lak”, i jeste lak ali samo kada kažete to, hajde sednite i krenite da pišete pa ćemo da vidimo koliko je lako.

Srećom, postaje sve lakše i lakše kako radite, što više pišete za vaš blog to će vam biti lakše i nakon nekog vremena (obično mesec dana) nećete ni osetiti da možete napisati članak od 1000+ reči.

Sve je stvar vežbanja i upornosti. Ako mislite da ćete preko noći naučiti da pišete članke ili da krenete sa zaradom, varate se. Biće vam potrebno minimum mesec dana da se ”naviknete” na pisanje. Ne smete odustajati!


Na linku ispod možete pročitati moj članak na temu zašto bi ste trebali da pokrenete svoj blog već danas. Živeti od bloginga je itekako moguće, potrebno je samo da imate volju za učenjem novih stvari i da pratite one iskusne blogere koji su već iskusili neverovatne prednosti bloginga.

A sada, olovka u ruke i bacite se na pisanje vašeg prvog (sjajnog) članka!

=> 8 Razloga Zašto Trebate Pokrenuti Sopstveni Blog Već Danas! <=

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi ovog članka ili generalno online zarade, slobodno pišite dole u komentarima i biće mi drago da vam pomognem.

Dali ste već napisali svoj prvi članak? Dali imate svoj blog koji vam donosi prihod? Da vas čujem!

Ako vam se dopao ovaj članak ne zaboravite ”Share” dugme ispod! 🙂

2 thoughts on “Kako Napisati Dobar Clanak Za Blog – Veoma Jednostavno!”

  1. Zdravo, ja bih zelela da zapocnem blog u kome bih pisala o toksicnim vezama i kako se sacuvati istih. Takodje o odnosima u vezama koji nisu dobri po partnere. Mozes li mi reci svoje misljenje o tome. Hvala!

    Reply
    • Zdravo Milena. Tema nije uopšte loša ali moj savet je da se baviš na engleskom jeziku ako jezik ne predstavlja problem. Razlog je što je na engleskom jeziku potencijal mnogo veći nego na našem domaćem tržištu.

      Reply

Leave a Comment