Kako Kupiti Bitcoin u 2024? – Za Početnike!

Last updated on March 6th, 2024 at 09:11 pm

Bitcoin je kriptovaluta čija je cena naišla na velike promene od kada je prvi put predstavljena 2009. To je bila vožnja rolerkosterom, posebno u poslednjih nekoliko godina, i mnogi trgovci su uronili u bitkoine, pri čemu su neki zaradili milione, dok su drugi pretrpeli velike gubitke.

Ako razmišljate o ovoj decentralizovanoj verziji digitalnog novca, imate nekoliko različitih načina kako kupiti bitcoin.

Možete ih kupiti direktno ili indirektno od nekoliko tradicionalnih brokera, kao i od nekih novijih početnika. U stvari, lakše je nego ikada kupiti bitkoine, a verovatno to možete učiniti i uz nižu proviziju nego ranije.

Evo pet načina za kupovinu bitcoina i nekoliko ključnih faktora na koje morate obratiti pažnju.

Šta Je Bitcoin?

Bitcoin je jedna vrsta digitalne valute ili kriptovalute, način plaćanja za stvari koje postoje samo virtuelno.

sta je bitcoin

Valuta je debitovala 2009. i zaista je probila u mejnstrim svest 2017. svojim brzim porastom te godine. Kovanice se stvaraju ili „rude“ kada računari koji organizuju proces valute i legitimišu transakcije u valuti.

Bitcoin koristi decentralizovanu mrežu računara za upravljanje svime — distribuiranu knjigu koja se naziva blokčejn koja prati transakcije u valuti.

To je kao ogromna javna evidencija o svakoj transakciji koja se dogodila u valuti. A mreža nadgleda sve, osiguravajući integritet valute i vlasništvo nad bitcoinima.

3 Načina Da Kupite Bitcoin

Ako želite da trgujete Bitcoinom, dobra vest je da sada imate nekoliko opcija.

Možda čak i ne morate da otvarate poseban i specijalizovan nalog da biste to uradili, pošto mnogi veliki brokeri nude način da ih kupe. Plus, neki neočekivani igrači – PayPal i Cash App na primer – sada dozvoljavaju stanovnicima da kupuju, prodaju i drže Bitcoin.

Svaki metod u nastavku nudi različitu kombinaciju troškova, sigurnosti i potencijalnih pozitivnih i loših strana.

Finansijske Aplikcaije

Mnoge finansijske aplikacije kao što su PayPal sada vam omogućavaju trgovinu kriptovalutama.

PayPal čini izuzetno lakim direktnu kupovinu ili prodaju bitcoina koristeći istu aplikaciju kojoj ste verovali sa svojim online plaćanjima.

Platićete 0,49 USD za trgovine koje uključuju manje od 5 USD, a naknade se od toga povećavaju. Trgovine koje uključuju 200 – 1.000 eura koštaju 1,8 odsto, dok one iznad 1000 eura koštaju 1,5 odsto.

Postoji marža za trgovinu, ali nećete platiti naknadu za držanje kriptovalute na svom nalogu, a možete trgovati samo za 1 euro odjednom. Ethereum, Litecoin i Bitcoin Cash se takođe mogu trgovati ovde.

Kripto Razmene

Kripto razmene su još jedna popularna opcija za one koji žele da kupe Bitcoin. Berze nude nekoliko ključnih prednosti trgovcima.

Prvo, najbolje kripto berze nude najniže moguće troškove za trgovanje kriptovalutama. Dakle, oni su vaša najbolja opklada ako je cena vaš ključni cilj.

Drugo, mnoge berze ne naplaćuju marže za širenje, koje su skrivene naknade ugrađene u cene trgovanja. Treće, mnoge berze nude online novčanike, što vam omogućava da bezbedno čuvate svoju kriptovalutu.

Naknade na raznim kripto berzama mogu se značajno razlikovati, tako da je vredno istražiti da biste pronašli koja nudi najbolju kombinaciju cene, izbora kriptovaluta i usluge. Popularne opcije uključuju Coinbase, Binance, Cripto.com i Kraken.

Bitcoin Bankomati

Druga opcija je da kupujete bitcoine direktno preko Bitcoin bankomata, iako ćete verovatno platiti mnogo više provizija nego na drugim mestima.

Moći ćete da kupujete bitcoine, a neki bankomati će vam omogućiti i da ih prodate, koristeći gotovinu ili debitnu karticu. Ali možda će vam trebati Bitcoin novčanik da izvršite transakciju.

Provizije mogu biti skupe, s tim da neki bankomati naplaćuju oko 7 procenata po transakciji.

Nauči Kako Da Trguješ Kriptovalutama na IQ Option Brokeru ($500+/mesečno)

Kupovina Bitcoina – Na Šta Treba Obratiti Pažnju

Dok razmišljate kako da kupite bitcoin, želećete da procenite sledeće faktore, jer bi oni trebalo da utiču na vaš izbor gde da ga kupite ili da li ćete ga na kraju potpuno izbeći.

 Vlasništvo. Šta tačno želite da posedujete? Možete posedovati Bitcoin direktno ili derivat, kao što je fjučers ugovor, koji nudi povrat na kretanje valute.

– Gore/dole. Vaš potencijalni dobitak je direktno povezan sa tim da li posedujete valutu direktno ili putem fjučers ugovora.

Direktnim posedovanjem Bitcoina, vaš profit se povećava za dolar sa svakim povećanjem dolara u valuti. Nasuprot tome, sa fjučersima možete dobiti mnogo brže, a da ne morate da uložite toliko kapitala. Međutim, loša strana je više ograničena direktnim posedovanjem, dok možete izgubiti više novca sa fjučersima.

– Cena. Provizije mogu uveliko varirati u zavisnosti od toga kako kupujete Bitcoin. Fjučers ugovori vam donose veliki deo akcije relativno jeftino, dok vam neki brokeri mogu naplatiti nekoliko procenata za direktnu kupovinu. Nekoliko procenata možda ne zvuči mnogo, ali ako trgujete na tržištu i van njega, to će brzo pojesti vaš profit.

– Bezbednost. Jedna od najvećih briga u vezi sa bilo kojom investicijom je da budete sigurni. Neki noviji igrači kriptovaluta imali su ozbiljnih problema sa bezbednošću. Na primer, hakeri su ukrali oko 570 miliona dolara vredan Binance-ov BNB novčić u 2022. Tradicionalniji brokeri mogu da ponude bolju sigurnost jer se bave ovim problemom mnogo duže.

Koje Informacije Su Potrebne za Kupovinu Bitcoina?

Kada otvorite nalog u tradicionalnoj brokerskoj kući ili kripto berzi, moraćete da navedete osnovne lične podatke.

Naravno, moraćete da navedete svoje ime, ali firma će takođe zahtevati druge podatke kao što su vaš broj socijalnog osiguranja, vaša adresa, vaš broj telefona i broj vašeg bankovnog računa.

Možda ćete takođe morati da navedete koliko iskustva u trgovanju imate i koliko vam je ugodno trgovati, u zavisnosti od institucije.

Ove informacije omogućavaju firmi da vas identifikuje i potvrdi ko ste. Takođe je od vitalnog značaja tokom poreskog perioda kada broker ili berza priprema dokumente o vašim dobicima i gubicima, izveštava da ćete morati da tačno prijavite svoje poreze.

Da li je Bitcoin Efikasna Zaštita od Inflacije?

Neki ljudi misle da bi Bitcoin mogao biti efikasan način da se zaštitite od inflacije.

Malo je dokaza koji podržavaju tvrdnju da Bitcoin deluje kao zaštita od inflacije, kažu stručnjaci. Bitcoin nije postojao dovoljno dugo da bi prošao kroz veliki period inflacije, iako se testira tokom trenutnog izazovnog makro okruženja.

Bitcoin je pao za skoro 60 odsto u 2022. od 7. oktobra, uprkos tome što je inflacija porasla na najviši nivo u decenijama.

A ni to nije efikasna zaštita od volatilnosti berze. Stručnjaci kažu da bitcoin deluje više kao rizična tehnološka akcija ili momentum akcija, što znači da raste kada ove akcije rastu i pada kada padaju. To nije ono što želite od hedžinga, koji bi trebalo da deluje suprotno od imovine koja se hedžuje.

Gde Je Najbolje Mesto Za Čuvanje Bitcoina?

Najbolje mesto za čuvanje bitcoina zavisi od toga za šta nameravate da ih koristite. Na primer, ako planirate da trgujete njima, možda bi bilo najbolje da ih zadržite kod kripto berze ili brokera gde trgujete, posebno ako trgujete često ili u bliskoj budućnosti.

Drugi se mogu odlučiti za kripto novčanik kao što je Neteller, ako planiraju da potroše kriptovalutu ili čak samo da je zaključaju radi čuvanja. Kripto novčanik može da drži i obezbedi vašu kriptovalutu, mada ako preuzimate starateljstvo nad svojom imovinom, onda je to vaša potpuna odgovornost i možete izgubiti svoju kriptovalutu ako ne budete oprezni.

Dve popularne opcije za ovu poslednju grupu uključuju vruće novčanike i hladne novčanike.

Vrući Novčanici

Vrući novčanik omogućava da se vaša kriptovaluta lako koristi ili pomera. Pošto su vaši novčići zaštićeni softverom, a ne hardverom i još uvek su povezani na internet, manje su sigurni od hladnih novčanika. Ali ako koristite novčanik zato što nameravate da koristite kriptovalutu, ima smisla koristiti vrući novčanik.

Vrući novčanici dolaze u nekoliko varijanti:

Desktop novčanici: Možete preuzeti softver novčanika na svoj računar i odatle upravljati svojim kripto zalihama. Kada završite sa transakcijom, možete čak i da je preuzmete van mreže, povećavajući svoju bezbednost.

Web novčanici: Ovaj dodatak za pregledač vam omogućava da se povežete na blockchain i brzo izvršite transakcije, ali internet veza ga čini manje bezbednom.

Mobilni novčanici: Možete da koristite softver na mobilnom uređaju ako koristite kripto za plaćanje ili transakciju.

Hladni Novčanici

Hladan novčanik je vredniji ako zaista želite da zaključate svoju kriptovalutu i ​​učinite je skoro nepropusnom. Hladni novčanici se oslanjaju na hardver, fizički uređaj, da bi osigurali vaš fond, i izgleda kao USB fleš disk.

Ovo se može isključiti sa interneta, čineći vaše vlasništvo veoma bezbednim. Kada budete spremni za transakciju, možete ga uključiti i voditi posao.

Iako je sigurniji od vrućeg novčanika, hladni novčanik ima i druge potencijalne rizike, uključujući krađu uređaja, gubitak novčanika, pa čak i gubitak lozinke. Dakle, čak ni hladni novčanici nisu sigurni.

Par Reči Za Kraj

Ako želite da kupite Bitcoin ili druge digitalne valute kao investiciju, važno je da troškove svedete na minimum.

S obzirom na novinu kripto tržišta, mnogi brokeri bi voleli da maksimiziraju svoje provizije (za razliku od berze gde su naknade za trgovanje pale na nulu). Te naknade pojedu vaš profit, pa potražite način da minimizirate te troškove.

Iako je cena bitcoina brzo porasla, on i dalje nosi ozbiljne rizike zbog kojih nije pogodan za sve. Oni koji traže konzervativne investicije ili koji ne mogu priuštiti da izgube novac trebalo bi da razmotre izbegavanje bitcoina ili trgovanje samo iznosom koji su spremni da izgube.

Kopiraj Moju Strategiju za Trgovanje Kriptovalutama! Ogroman Potencijal Zarade!

Leave a Comment