Šta Su Sponzorisani Tekstovi

Last updated on March 6th, 2024 at 09:29 pm

Želite da dobijete podršku za svoj rad I probijete se sa svojom nišom? Tražite partnerstvo neke kompanije i šansu za veliku zaradu? U ovom tekstu ćete kroz 6 detaljno opisanih koraka naći odgovore o tome šta su sponzorisani tekstovi i kako doći do njih.

Ono što je najbitnije jeste da budete aktivni, u toku, kao i da istražujete nove šanse i trendove. Imajte na umu da samo jedna ideja koja će zainteresovati veliku kompaniju može da bude vaša karta za ulazak među velike igrače, a evo I kako.

Uvod u Sponzorisane Tekstove

Za početak, treba pojasniti šta su sponzorisani tekstovi, jer za nekoga ko tek ulazi u priču – svaki podatak je važan.

Govorimo o tekstovima za koje će neko platiti da se nađu baš na vašem blogu, portalu, web sajtu. Razlog je jednostavan, kompanija čiji proizvod ćete prikazati ima velike koristi od toga i samim tim što proizvod nije reklamiran samo u medijima, u prodavnicama i na web sajtu same kompanije, kod šire publike ima određeni efekat – nezavisna ocena.

Uzmimo za primer tekst sajta wannabemagazine.com
o prilično zanimljivim šarenim patikama iz Lidl-a. Web sajt se bavi modom, kako visokom, elegantnom, tako i street wear detaljima kao što su trenerke, dukserice i patike – njihovi čitaoci su idealni za predstavljanje ovakvog proizvoda i kompanija koja se oglašava kod njih je to prepoznala.

Naravno, bitno je uvek raditi planski i prema niši koju izaberete, pa tako recimo na blogu koji govori o modi nije poželjno kačiti stvari koji sa njom nemaju nikakve veze, to je spam sadržaj i vaš blog gubi na autoritetu kod čitaoca, ponuda se nece svideti samoj kompaniji koja može da vas angažuje na duže staze niti će reklama uspeti ako uopšte dođe do nje.

Dakle, Vi i Vaš tekst možete biti najbolja i najjača reklama toj firmi i to uvek morate imati na umu kada se upuštate u ovakve projekte.

6 Ključnih Koraka Koje Treba Ispratiti

Ukratko, ovo je lista 6 koraka koje biste trebali da ispratite kako bi došli do rezultata koje smo naveli na početku testa:

  1.  Podešavanje stranice za sponzore i Media kit
  2.  Kreiranje kvalitetnog i relevantnog sadržaja
  3.  Potraga za brendovima i slanje ideja za članke
  4.  Istraživanje o konkurenciji i ko ih sponzoriše
  5.  Korišćenje Google AdSense
  6.  Održavanje veza sa sponzorima

Podešavanje Stranice Za Sponzore i Media Kit

Prvi i najlakši korak bi bilo podešavanje vašeg bloga tako da sadrži stranicu posvećenu oglašavanju na sajtu kao i podesavanje Media alata. Ovo je odličan način da, svim firmama koje, isto kao i Vi istražuju tržište za moguće širenje svoje reklame i skretanje pažnje na svoj brend ili proizvod, kažete da želite saradnju i da Vaše poslovanje ide u tom smeru.

Uzmimo za primer ovu stranicu na sajtu taytalksmoney.com na kojoj se zainteresovani mogu javiti za saradnju u vidu reklamiranja preko tekstualne objave. Uz formu za slanje upita o saradnji, bitno je imati i određene podatke koje biste podelili sa interesantima kako bi mogli da urade procenu ako do kontakta dođe. Od podataka bi bilo odlično imati sledeće:

– Ime i prezime

– Kontakt informacije

– Naziv Vašeg web sajta i link do njega

– Statistiku sa socijalnih mreža vezanih za vaš sajt

– Broj mesečnih pregleda Vašeg veb sajta – možete koristiti Google Analytics

– Nekoliko rečenica o tome šta tačno vaša publika voli i kakve su joj karakteristike

– Informacije o tome šta tačno nudite i kakvi su uslovi oglašavanja

Ovakav skup informacija spreman za deljenje će kompaniji koja želi saradnju reći da je Vaš sajt ozbiljna priča i da će saradnja biti kvalitetna pa po mogućstvu i dugoročna.

sponzorisani tekstovi

Kreiranje Kvalitetnog i Relevantnog Sadržaja

Naslov ovog koraka nam sve govori, kvalitetan sadržaj je ono što privlači čitaoce, drži im pažnju i čini da dele tekstove koje privlače još verne publike. Bilo da pišete o anegdotama ili “how-to” članke sa klipovima, bitno je da publici date ono što očekuje – a to je relevantnost podataka.

Relevantan sadržaj u niši je sve, to je ono što će najviše oduševiti one koji će potencijalno uložiti novac u vaš sajt i reklamirati se na njemu.

Jako bitna stavka je i korišćenje internih i eksternih linkova ka još sadržaja koji može biti koristan i povezati publiku sa još nečime što bi im držalo pažnju a ima veze sa onim o čenu trenutno pišete.

Lojalni i zadovoljni čitaoci znače lojalni i zadovoljni sponzori, ali zapamtite da za sve treba vremena, ništa ne dolazi preko noći.

Potraga Za Brendovima i Slanje Ideja Za Članke

Nakon što ste podesili stranicu za potencijalne sponzore, pripremili Media kit, napunili sajt sa kvalitetnim sadržajem i vernim pratiocima, vreme je da se krene u potragu za sponzorom.

Kao i sajt koji ste napravili, sajt kompanije koju želite da kontaktirate takođe ima kontakt formu ili jednostavno e-mail na koji možete da se javite sa predlogom. Dobar pristup bi bio da ponudite promovisanje nečega što je dosta blisko vašoj publici i nečega što ste već koristili, na taj način ćete pisati iz iskustva a odziv kod reklame će biti pun pogodak kod kompanije koja je sponzor.

Takođe, jedan od načina je i pominjanje brendova preko socijalnih mreža. Ako kompanija koju ste ciljali vidi vašu objavu, postoji šansa da vas kontaktiraju a odatle sve zavisi od toga šta možete da ponudite kroz statistiku.

Istraživanje o Konkurenciji i Ko Ih Sponzoriše

Jos jedan odličan način da se nađe sponzor jeste i pretraga konkurentskih blogova i web sajtova.

Ponekad, kada nam treba ideja, možda se nalazi baš u komšiluku, jednostavnom pretragom konkurentskih blogova i web sajtova koji se rangiraju za slične stvari kao i vaš sajt može nam pokazati koga da ciljamo i nakon toga upotrebimo neku od tehnika koje smo gore naveli.

Ova tehnika je izuzetno efikasna ako je vaša niša mala i nema tako mnogo tekstova o baš tim konkretnim stvarima. U tom slučaju, kompanije koje sponzorišu vaše konkurente će vrlo rado prigrabiti šansu da se prošire na još neko mesto.

Korišćenje Google AdSense Za Nalaženje Sponzora

Ukoliko koristite Google AdSense to može biti odličan alat za pronalaženje potencijalnog sponzora.

Na primer, ukoliko se na vašem sajtu pojavi reklama za neki brend, odličan potez je javiti se toj kompaniji jer je AdSense već prepoznao da baš na vašem sajtu reklama te firme može dobro da se pokaže.

Održavanje Veza sa Sponzorima

Poslednji korak koji je jedan od možda i najvažnijih jeste održavanje kontakta i dobrog odnosa sa sponzorima sa kojima smo već sarađivali.

Što su jači odzivi na tekst i što je bolje odrađen posao do objavljivanja samog sponzorisanog teksta, to če on imati bolji rezultat a vi i klijent biti zadovoljniji. Uvek budite profesionalni i pozitivni, budite u toku sa dešavanjima, interesujte se kod klijenta o novim trendovima i planovima, budite uvek otvoreni za predloge i ideje.

Prema tome, jako je važno ispratiti sve što je do sada pomenuto u ovom tekstu jer se tako gradi kvalitet, konstantnost kao i šansa za novim angažmanom. Samo se zapitajte, da li biste menjali tim koji pobeđuje?

Počnite Da Gradite Svoju Budućnost Odmah

Da rezimiramo i podvučemo crtu na pitanje šta su sponzorisani tekstovi i kako doći do njih.

Takvi tekstovi su odličan način da se novac zaradi kao i da se unese dodatni sadržaj na sajt, ali je jako bitno biti vrlo selektivan kad je u pitanju vrsta sadržaja da se među čitaocima ne bi pokazao kao spam – relevantnost je bitna.

Opet ćemo ponoviti i 6 koraka koje bi trebalo ispratiti:

1. Podešavanje stranice za sponzore i Media kit
2. Kreiranje kvalitetnog i relevantnog sadržaja
3. Potraga za brendovima i slanje ideja za članke
4. Istraživanje o konkurenciji i ko ih sponzoriše
5. Korišćenje Google AdSense
6. Održavanje veza sa sponzorima

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da razumete šta su to sponzorisani tekstovi, ako imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća slobodno pišite ispod u komentarima i rado ću vam odgovoriti.

Želiš Da Zarađuješ Online? Postani BLOGER!

Leave a Comment