Šta Je Biznis Plan? – Sve Što Trebaš Da Znaš!

Last updated on March 12th, 2024 at 02:35 pm

U eri u kojoj više od 20% malih preduzeća propadne u prvoj godini, posedovanje jasnog, definisanog i dobro osmišljenog biznis plana je ključni prvi korak za uspostavljanje poslovanja za dugoročni uspeh.

Poslovni planovi su neophodan alat za sve preduzetnike, vlasnike preduzeća, sticaoce preduzeća, pa čak i studente poslovnih škola.

Ali… šta je zapravo biznis plan?

U ovom postu ću objasniti šta je biznis plan, razloge zašto bi vam on bio potreban, identifikovati različite vrste poslovnih planova i šta biste trebali uključiti u svoj.

Šta Je Biznis Plan?

Biznis plan je dokumentovana strategija poslovanja koja ističe njegove ciljeve i planove za njihovo postizanje.

On opisuje plan izlaska kompanije na tržište, finansijske projekcije, istraživanje tržišta, poslovnu svrhu i izjavu o misiji.

šta je biznis plan

Ključno osoblje koje je odgovorno za postizanje ciljeva takođe može biti uključeno u poslovni plan zajedno sa vremenskim okvirom.

Biznis plan je nesumnjivo kritična komponenta za pokretanje bilo koje kompanije ili biznisa.

To je ključno za obezbeđivanje finansiranja, dokumentovanje vašeg poslovnog modela, skiciranje vaših finansijskih projekcija i pretvaranje tog grumena poslovne ideje u stvarnost.

Za Šta Se Koristi Biznis Plan?

Svrha poslovnog plana je trostruka: on rezimira strategiju organizacije kako bi je izvršila dugoročno, obezbeđuje finansiranje od investitora i pomaže u predviđanju budućih poslovnih zahteva.

Svrhe Biznis Plana

Šanse su da će neko ko pravi poslovni plan to učiniti iz jednog ili više od sledećih razloga:

1. Obezbeđivanje Finansiranja Od Investitora.

Pošto se njegov sadržaj vrti oko toga kako preduzeća uspevaju, ostvaruju rentabilnost i ostvaruju profit, poslovni plan se koristi kao sredstvo za pronalaženje kapitala.

Ovaj dokument je način na koji preduzetnici pokazuju potencijalnim investitorima ili zajmodavcima kako će njihov kapital biti uložen u rad i kako će to pomoći da posao napreduje.

Sve banke, investitori i kompanije rizičnog kapitala želeće da vide poslovni plan pre nego što predaju svoj novac, a investitori obično očekuju povraćaj ulaganja od 10% ili više od kapitala koji ulažu u posao.

Stoga, ovi investitori moraju da znaju da li će – i kada – vratiti svoj novac.

Pored toga, želeće da pročitaju o procesu i strategiji o tome kako će posao dostići te finansijske ciljeve, gde dolazi do izražaja kontekst koji pružaju planovi prodaje, marketinga i poslovanja.

2. Dokumentovanje Strategije i Ciljeva Kompanije.

Biznis planovi mogu da se prostiru na desetine ili čak stotine stranica, dajući svojim sastavljačima priliku da objasne šta su ciljevi preduzeća i kako će ih posao postići.

Da bi pokazali potencijalnim investitorima da su se pozabavili svim pitanjima i razmislili o svakom mogućem scenariju, preduzetnici bi trebalo da detaljno objasne svoje marketinške, prodajne i operativne strategije — od sticanja fizičke lokacije za poslovanje do objašnjenja taktičkog pristupa za prodor u marketing.

Ova objašnjenja bi na kraju trebalo da dovedu do tačke rentabilnosti poslovanja podržane prognozom prodaje i finansijskim projekcijama, pri čemu bi pisac poslovnog plana mogao da govori o tome zašto stoji iza bilo čega što je navedeno u planu.

3. Legitimizacija Poslovne Ideje.

Svi imaju odličnu ideju za biznis — dok ne stave olovku na papir i shvate da to nije baš izvodljivo.

Poslovni plan je način da ambiciozni preduzetnik dokaže da je poslovna ideja zaista vredna sprovođenja.

Dok preduzetnici dokumentuju svoj proces izlaska na tržište, potrebe za kapitalom i očekivani povraćaj ulaganja, preduzetnici će verovatno naići na nekoliko problema koji će ih naterati da preispitaju svoje strategije i metrike – a to je upravo ono čemu služi biznis plan.

Kako Do Pasivne Zarade na Internetu – Saznaj Ovde!

Šta Biznis Plan Treba Da Sadrži?

  1. Poslovni plan Podnaslov
  2. Rezime
  3. Opis kompanije
  4. Poslovna prilika
  5. Analiza konkurencije
  6. Ciljno tržište
  7. Marketinški plan
  8. Finansijski rezime
  9. Tim
  10. Zahtevi za finansiranje

1. Podnaslov Poslovnog Plana

Svaki sjajan poslovni plan počinje zadivljujućim naslovom i podnaslovom. Želećete da jasno kažete da je dokument, u stvari, poslovni plan, ali podnaslov može pomoći da ispričate priču o vašem poslovanju u samo kratkoj rečenici.

2. Rezime

Iako je ovo poslednji deo poslovnog plana koji ćete napisati, to je prvi deo (a možda i jedini odeljak) koji će zainteresovane strane pročitati.

Izvršni sažetak poslovnog plana postavlja scenu za ostatak dokumenta. Uključuje misiju ili izjavu o viziji vaše kompanije, ponudu vrednosti i dugoročne ciljeve.

3. Opis Preduzeća

Ovaj kratki deo vašeg poslovnog plana će detaljno opisati ime vašeg preduzeća, godine rada, ključne ponude i izjavu o pozicioniranju.

Možete čak dodati osnovne vrednosti ili kratku istoriju kompanije. Uloga opisa kompanije u poslovnom planu je da čitaocu predstavi vaše poslovanje na ubedljiv i koncizan način.

4. Poslovna Prilika

Poslovna prilika treba da ubedi investitore da vaša organizacija ispunjava potrebe tržišta na način na koji nijedna druga kompanija ne može.

Ovaj odeljak objašnjava specifične probleme koje vaše preduzeće rešava na tržištu i kako ih rešava.

Uključiće vašu ponudu vrednosti, kao i neke informacije visokog nivoa o vašem ciljnom tržištu.

5. Analiza Konkurencije

Skoro svaka industrija ima više od jednog igrača na tržištu. Čak i ako vaše preduzeće poseduje većinu tržišnog udela u vašoj industriji ili je vaš poslovni koncept prvi te vrste, i dalje imate konkurenciju.

U odeljku za analizu konkurencije, objektivno ćete pogledati pejzaž industrije da biste utvrdili gde se vaše poslovanje uklapa.

6. Ciljno Tržište

Ko su glavni kupci vašeg poslovanja i zašto? Deo vašeg poslovnog plana na ciljnom tržištu to detaljno opisuje.

Ciljno tržište treba da objasni demografiju, psihografiju, interesovanja i geografiju idealnog kupca.

7. Marketing Plan

Marketing je opsežan i biće primamljivo pokriti sve moguće vrste marketinga, ali kratak pregled načina na koji ćete svoju jedinstvenu ponudu vrednosti plasirati ciljnoj publici, praćen taktičkim planom, biće dovoljan.

Razmišljajte široko i suzite odatle: da li ćete se fokusirati na sporu i stabilnu igru gde unapred ulažete u organsko privlačenje kupaca? Ili ćete generisati mnogo brzih kupaca koristeći PPC strategiju?

Ova vrsta informacija treba da vodi deo marketinškog plana vašeg poslovnog plana.

8. Finansijski Rezime

Novac ne raste na drveću, a čak i najdigitalniji, održivi poslovi imaju troškove.

Navođenje finansijskog rezimea o tome gde se vaše preduzeće trenutno nalazi i gde biste želeli da bude u budućnosti će potkrepiti ovaj odeljak.

Razmislite o uključivanju bilo kakvih novčanih informacija koje će potencijalnim investitorima dati uvid u finansijsko zdravlje vašeg poslovanja.

Imovina, obaveze, troškovi, dugovi, investicije, prihodi i još mnogo toga su korisni dodaci ovde.

9. Tim

Dakle, zacrtali ste neke sjajne ciljeve, poslovna prilika je važeća, a industrija je spremna za ono što imate da ponudite. Ko je odgovoran za pretvaranje svih ovih razgovora na visokom nivou u rezultate?

timski rad

Odeljak „tim“ vašeg poslovnog plana daje odgovor na to pitanje pružajući pregled uloga odgovornih za svaki cilj.

Ne brinite ako još uvek nemate sve članove tima, znanje za koje uloge da angažujete je od pomoći dok tražite sredstva od investitora.

10. Zahtevi Za Finansiranje

Zapamtite da je jedan od ciljeva poslovnog plana da obezbedi finansiranje od investitora, tako da ćete morati da uključite zahteve za finansiranje koje želite da oni ispune.

Iznos koji je potreban vašem preduzeću, iz kojih razloga i koliko dugo će ispunjavati uslove za ovaj odeljak.

Početak Rada Sa Biznis Planom

Na kraju krajeva, biznis plan je jednostavno objašnjenje poslovne ideje i zašto će ona biti uspešna.

Što više detalja i misli unesete u njega, to će vaš plan – i posao koji on opisuje – biti uspešniji.

Kada pišete svoj biznis plan, imaćete koristi od opsežnog istraživanja, povratnih informacija vašeg tima ili upravnog odbora i solidnog šablona za organizovanje vaših misli.

Moja Br. 1 Preporuka Za Tebe!

Ako si neodlučan i nemaš pojma koji posao bi započeo ili možda nisi siguran koja je prava karijera za tebe, zašto se ne oprobaš u pokretanju sopstvenog online biznisa?

Ja se bavim blogovanjem i affiliate marketingom i zarađujem iznad prosečne zarade zahvaljujući online biznisu to jest svojima sajtovima koje sa pokrenuo.

Ovde na mom sajtu kao i na mom YouTube kanalu možeš da naučiš sve o mojoj br.1 preporuci koju promovišem apsolutno svuda.

Radi se o platformi koja nudi kompletan trening o affiliate marketingu to jest pokretanju online biznisa.

Sve o tome možeš da saznaš na linku ispod, tako da slobodno klikni dole i informiši se o tome kako i koliko možeš da zaradiš ako pokreneš svoj online biznis i to uz moju pomoć i podršku.

Moja Br.1 Preporuka Za Tebe – Klikni Ovde Za Sve Informacije!

Leave a Comment